אסקופה הנדרסת לרגלי גדו"י
חבר חדש
- הצטרף
- 31/12/24
- הודעות
- 174
מי טען כדבר הזה? טענת הבא"ח הוא שע"י נפילת אפים נלחמים עם הקלי' ובדורינו יש לחוש שיפסיד (מאד בערך)הטענה שיש ליפול על אפיים רק כאשר מכוונים אי אלו כוונות ע"פ הסוד היא טענה תמוהה, וכי כל יהודי פשוט מתקופת חז"ל או הראשונים כיוון את כל כוונות האר"י בנפילת אפיים? הרי לא יעלה על הדעת לומר כך.
דוקא האר"י הציג תיאוריה כזו -ראשית, העניין הוא לא רע"ג אלא המנהג בעם ישראל, בעניין נוסח התפילה קשה לומר שיום אחד הכול השתנה באופן בלתי צפוי, אם היה נוסח מסוים אצל כל הציבור - מסתמא זהו הנוסח המקורי, בשביל לטעון אחרת צריך להציג תיאוריה שמסבירה כיצד חדר נוסח חדש לכל עם ישראל.
האר''י כותב על בסיס הזוהר הנזכר כדברים האלו:
שער הכוונות - דרושי קידוש ליל שבת דרוש א "וזה סדר הקידוש תחילה, תאמר "יום הששי ויכולו השמים" כו', ואח"ך תאמר "סברי מרנן" בא"י אמ"ה בפה"ג. ואח"ך תאמר נוסח הקידוש הזה "בא"י אמ"ה אשר קדשנו במצותיו ורצה בנו, ושבת קדשו באהבה וברצון הנחילנו, זכרון למעשה בראשית, תחילה למקראי קודש, זכר לי"מ, ושבת קדשך באהבה וברצון הנחלתנו, בא"י מקדש השבת". ובס"ה בפ' בראשית נתבאר בפי' כי יש ע' תיבו' בס' ויכולו ובס' הקידוש. ל"ה תיבין בויכולו ול"ה תי' בקידוש ולכן אותם הנוהגין לומר אחר תי' זכר לי"מ כי בנו בחרת ואותנו קדשת מכל העמים ושבת קדשך כו' הם טועים טעות גמור כי מוסיפין בחשבון התיבות ואין לומר סדר גירסא זו אלא בקידוש של יו"ט בלבד והטועים העתיקוהו משם בסדר הקידוש של שבת".
מה הטעם לחלק בין שבת ליו''ט?
נראה ברור כמוש''כ הבית יוסף בשם הראשונים (בית יוסף על או"ח סימן רעא) "ואומר ויכולו אע"פ שאמרו בתפילה וכו'. טעם זה כתב הרא"ש בפרק ערבי פסחים (סי' טו) וכן כתוב בארחות חיים (תפלת ערב שבת אות י) וסיים בו ולא הקפידו בו כל כך שיצטרך לאמרו מעומד (ט). וכתוב עוד שם הטעם שאין אנו אומרים בקידוש אשר בחר בנו לפי ששבת ניתן במרה ועדיין לא בחר בנו לגמרי עד אחר נתינת התורה". וזה החילוק בין יום טוב בו נאמר לשון בחירה בכלל ישראל, לבין שבת שלא.
וכן הוא גם באבודרהם אות קו.
וידוע דרוב נוסחאות הספרדים ע''פ ר''ד אבודרהם.
זה מה שהעליתי בתחילת העיון. ואי''ה ובל''נ אבוא בזה עוד.
בעל איי הים עצמו לא החליט שהתשובה מזוייפת, גם בלי לראות דברי האר"יתשובת רה"ג בענין עלינו לשבח.
כתב שעה"כ שם:
ונבאר עתה כוונת עלינו לשבח כו' הנה השבח הזה צריך לאומרו אחר כל תפלה מהג' תפלות ולא כאותם שנוהגים לאומרו בשחרית בלבד והנה הוא שבח גדול מאד מאד וכמו שתרא' עניינו בביאורו שנבאר עתה בע"ה וכן כתוב בתשוב' שאלה לגאון הר' רבינו האיי ור' שרירא גאון ז"ל ושם האריך בסיפור שבחו במאד מאד ושם הביא ג"כ תשובת הרב רבינו גרשום מאור הגול' והרי"ף ז"ל ע"כ.
תשובה זו היתה ידועה בזמנם מכת"י, והעתיקה בהגהות איי הים על תשובות הגאונים, ותמה לנכון על ייחוס התשובה לרה"ג ושהיא מזוייפת מתוכה, והרואה יראה שדבריו נכונים מאוד
הצג קובץ מצורף 3836
הצג קובץ מצורף 3837
הצג קובץ מצורף 3838
מי שצריך הסברים למה תשובה זו מזוייפת, מלבד מה שכתב בעל איי הים - שיכתוב. אני מניח שלא צריך לכתוב זאת.