משיב כהלכה
חבר בכיר
- הצטרף
- 18/12/24
- הודעות
- 2,735
לשונו של האור זרוע, כך הוא: "פירש ר"ח, היה שיער יוצא מתוך בגדה ובשרה מכוסה, אין בו משום ערוה, כי שיער הוא ולא בשר. וזה שקרא רב כהנא על רב מרי שיער שיער, כלומר השיער שיער הוא ולא בשר, וכו', והא דאמר שמואל שיער באשה ערוה שנאמר שערך כעדר העזים, פירש מורי רבינו יהודה בר יצחק דלאו לענין ק"ש איירי, וגם אין אנו נזהרין לקרות ק"ש לפני בתולות פרועות ראש".
הוא דן על קריאת שמע מול שיער היוצא בבגדה, והסביר שהטעם שמותר אע"פ דאמרינן ששיער באשה ערוה, משום שהאיסור שם הוא רק לעניין הסתכלות, שאסור להסתכל על השיער, אבל לעניין ק"ש מותר. נמצא שלא בא לחלק בין שיער תלוש שלא נראה עם הבשר לשיער מחובר [כהשלט"ג] ולא בין שיער היוצא מחוץ לראש לשיער הראש עצמו [כהחן וכבוד, ואדרבה מבואר שאין חילוק בזה - דאל"כ קושיא מעיקרא ליתא ומאי הקשה משמואל], אלא בין איסור הסתכלות לבין איסור ק"ש.
ואם תרצה ללמוד מעצם מה שהתיר לקרוא ק"ש כנגד השיער, ולא אסר מצד הרהור, זה כבר עניין אחר באופן כללי על כל שיער, ולא קשור לחילוק של השלטי גיבורים בין שיער תלוש שלא נראה עם הבשר לשיער מחובר או של החן וכבוד בין שיער היוצא מחוץ לראש לשיער הראש עצמו, אלא כאמור על כל שיער באשה הוא אמר שמותר לקרוא ק"ש, ורק איסור הסתכלות יש בזה. ולזה היית יכול להביא מראשונים נוספים שסברו כן, אבל הבאת את 'האור זרוע' כי חשבת שהוא מחלק בין השיער המחובר לשיער היוצא, ולזה ביארתי דליתא
ראשית, לא ברור החילוק המוזר שעשית בין החן וכבוד לבין הש"ג. גם הש"ג חילק את אותו חילוק בדיוק, בין נראה הבשר עמו לבין שלא נראה הבשר עמו - דהיינו שיוצא חוץ לכיסוי הראש.
שנית, האור זרוע לא מחלק רק בין "שיער באשה ערוה" לבין "איסור הסתכלות". אם זה היה כך, לא היה צ"ל כי שיער הוא ולא בשר, ולכן אינו ערוה, אלא היה צ"ל כי שיער באשה ערוה אינו אלא לאיסור הסתכלות. ופשוט.
רק שלך פשוט נוח לדייק מהסיפא ולהתעלם מהרישא שתואמת את דברי הש"ג...
וכעת ניגש להסבר:
הש"ג הצריך שני תנאים לאיסור פריעת ראש ואיסור ק"ש מול ערוה: א. שיהיה השיער מחובר. ב. שיהיה נראה הבשר עם השיער. וכן כתב גם הראב"ן, וכנ"ל.
לדבריו הביא ראיה מהגמ' ורש"י בברכות כ"ד, שנקב יש בבגדו כנגד זקן התחתון ויצא מן השיער דרך הנקב מהו, מי הוי ערוה לקרות ק"ש נגדו או לא.
הגמ' לא הסתפקה בנקב שיש בבגדו, ונראה השיער דרך הנקב. אלא דוקא כשיוצא מהנקב. ומזה מוכח שהיה פשוט לגמ' שאם נראה השיער דרך הנקב, הרי זו ערוה, כי נראה השיער יחד עם הבשר. ומזה הביא הש"ג ראיה לדבריו שאין השיער באשה ערוה אלא אם נראה הבשר יחד עם השיער.
אבל זה עדיין ניתן לדחות ולחלק בין בשר שהוא ערוה לבין שיער שהוא ערוה, כי הגמ' נקטה "שיער באשה ערוה" דוקא, למרות שמדברי הראשונים מוכח שדוקא השיער בשטח הראש הוא ערוה אבל לא היוצא חוץ לכיסוי.
אבל האור זרוע לא דיבר על ערות איש (כרש"י) אלא גרס "שיער יוצא מתוך בגדה", ומשמע שיער היוצא מתוך כיסוי הראש, שאינו ערוה כי לא נראה הבשר עמו, וזה כדברי הש"ג ממש.
וזה גופא הוא מקשה משמואל, שאמר "שיער באשה ערוה", ומשמע שהשיער עצמו ערוה ולא הבשר, ודוחה - כל מה שנקטה הגמ' שיער באשה ערוה הוא לאיסור הסתכלות, אבל הערוה האסורה לק"ש היא בשר הקרקפת.