לחצו כאן – תרומה לשמואל

מנהג הספרדים באמירת תחנון במנחה של י''ג אייר

ומעיד אני שפעם אחת התפללתי אצל מרן הראש"ל מופת הדור הגר"ע יוסף זצוק"ל במנחה של י"ג אייר ואמרו תחנון כרגיל [וכ"כ בספר ארחות מרן (ח"א עמ' שעא) שמרן זצוק"ל היה נוהג לומר תחנון ביום זה במנחה. וראה בספר עבודת עובדיה (עמ' רד) מש"כ בזה].
מוזר שלא הביא מה שכתוב שם, ומצאתיו הועתק במקום אחר -
1746934085386.png
אמנם, הרב משיב כהלכה כתב בשם הגר"ד ש-
יש לומר תחנון, וכן דיבר עם אביו כמה פעמים והסכים עמו.
[ויתכן שהגרע"י לא רצה להיכנס לדברים עם אותו נכד, ודחויי כמדחי ליה. ויש לציין שכבר בסידור חזון עובדיה כתב הגר"י יוסף שלא לומר תחנון במנחה, והגרע"י עבר על "רוב ההלכות" שבסידור]
 
אם באמת דעתו של מרן הגר"מ מאזוז זצ"ל שלא לומר, לא נראה לי מתאים להגיד במקום שמסר את השיעור, ובתוך השלושים שלו, בשיעור שמחליף אותו, שכן לומר ולחלוק עליו...
אני חוזר בי ממה שכתבתי, כיון שלא ידעתי שהראשל"צ רבי דוד שליט"א לא ידע מדעתו של הרב מאזוז עד שהביאו לו בכתב את דעתו. (ואז אמר "נהרא נהרא ופשטיה").
 
אני חוזר בי ממה שכתבתי, כיון שלא ידעתי שהראשל"צ רבי דוד שליט"א לא ידע מדעתו של הרב מאזוז עד שהביאו לו בכתב את דעתו.
בשו"ת ברכת יהודה כתב שתשובתו היתה למראה עינו של הגר"ד יוסף והסכים עמו שלא לומר תחנון, ובתשובה שם הביא את דעת הגאון הנאמ"ן שלא לומר תחנון, כך שהרב דוד ידע מדעת הגר"מ מזוז זצ"ל.

רק שמוזר הוא להביא לרב שמוסר שיעור ברבים פתק עם דעה אחרת ממה שהרב אומר בשיעור, בשעה שזה מביך אותו. זה ממש לא נעים ולא נכון.
 
בשו"ת ברכת יהודה כתב שתשובתו היתה למראה עינו של הגר"ד יוסף והסכים עמו שלא לומר תחנון, ובתשובה שם הביא את דעת הגאון הנאמ"ן שלא לומר תחנון, כך שהרב דוד ידע מדעת הגר"מ מזוז זצ"ל.
א. עדיין יכול להיות שלא זכר, ולא שהתעלם בכוונה.
ב. איני יודע אם כל התשובה היתה למראה עיניו או רק הנקודה הספציפית שמחמתה חלק עליו.
 
כי הזמן הקובע למעשרות חלף עבר לו עם צאת הכוכבים, ושאר היום יכולים לומר תחנון.
היום נגרר אחר הלילה שלפניו
ובפרט שסו''ס התאריך עצמו של ט"ו בשבט הוא הגורם, ובבוקר עדיין לא חלף התאריך
 
מנין לך?
אם הפרי חנט באמצע יום ט"ו בשבט, מה דינו?
אז מה דינו לשיטתך?

בכל אופן אלו דינים מפורשים

תלמוד בבלי מסכת ראש השנה דף יד עמוד ב
רבי שמעון בן אלעזר אומר: ליקט אתרוג ערב חמשה עשר בשבט עד שלא תבוא השמש, וחזר וליקט משתבוא השמש - אין תורמין ומעשרין מזה על זה,
 
ראשי תחתית