פפושדו - דעת רבותינו

• יוזם האשכול יוזם האשכול זולדן
  • תאריך התחלה תאריך התחלה
במענה לשאלת מאזין ששאל את הרב אברהם יוסף שליט"א בתוכנית "שמור וזכור" האם יש בעיה בצריכה של שמן קנולה בחג הפסח: "אני לא יודע מי זה אמרו. לכל שמועה צריך שתהיה התבססות. אם אין התסבססות אסור לדבר. ומי שמדבר הרבה פעמים מוציא דיבה, נכשל בבעיות של בן אדם לחברו ועוד הרבה דברים. ולכן, אם יש התבססות הלכתית אז יש מה לדבר" אמר הרב.

ולגבי השאלה: כל מה שרוכשים לפסח יש גם בד"צ. ואשרי חלקו של מי שמצליח לקיים את הסדר של כל ימי חג הפסח באוכל בכשרות בד"צ". הרב הוסיף ותקף את הבד"צים האשכנזים שלמרבה האבסורד לא נותנים כשרות לאוכלי קיטניות: "לצערינו הבד"צים האשכנזים לא נותנים כשרות על קיטניות, הם לא כותבים לאוכלי קיטניות, הם בכלל לא מתייחסים. בשבילם הספרדים הם כמו אוויר, זה זלזול, זה חוסר הוגנות".

הרב סיכם את התשובה למאזין לגבי שמן הקנולה: "לספרדים מותר כל דבר שיש בו קיטניות למהדרין. ולפיכך אין שום בעיה ומי שרוצה שלא לאכול שיהיה בריא".

עוד אמר שלפני כמה שנים הוא התקשר 'לנותן הכשרות'!! וביקש לבוא לראות, והוא דחה אותו בבוז: האם כל אחד שירצה לבוא לבקר ניתן לו?? אולם כשהתחיל לדבר נגד - בשנה שעברה התקשר אליו מישהו מטעמו ואמר לו שהוא מזמין אותו לבוא. ואז כבר לא רוצה כיון שהדבר מכור מראש.
לא הבנתי את התירוץ, למה לא רוצה לבוא לבדוק ולהציל את ישראל מאיסור כרת?

ולפי הבנתו, אם אפשר במפתיע, הוא לא מאמין בזה.
כוונתך כנראה "אם אי אפשר במפתיע", אבל הטוענים מנגד 'מקשים' עליו למה לא מפתיע כיום. יש לו כמה חודשים כל שנה שיכול להפתיע מתי שרוצה.
ראיתי בשבת בעלון של הרב נקי שהוא אומר ששאל את המשגיח אם פעם ביקש להיכנס וענהו שלא, והמשגיח אמר שאף פעם לא השיב למישהו לא ואפי' לאנשים פרטיים, ושהרב מוזמן לבוא מתי שרוצה.
לא שמזמינים אותו לבוא ביום פלוני בשעה פלונית שאז יש מקום לומר שאינו שווה, אלא מזמינים אותו כיום שיבוא מתי שרוצה.

@הלכה ברורה אולי יש לך אפשרות לברר אצלו כיום בתור ראשון לציון.
הוא צריך לגלות את דעתו ברבים בזה.
כמדומה (אינני בטוח) שהוא טוען שיש להימנע מכך
אני שאלתי את הגר"ד יוסף שליט"א את שאלתך לפני 2-3 שנים, והוא סרב בכל תוקף לענות לי על מה ששאלת, הוא התחמק ושתק, וזה אומר דרשני ...

לסיכום:

רבי יעקב יוסף אומר שמכניסים מים כדי לחסוך, ויש בעיה של יין נסך ולכן אין לאכול גם לפני פסח. ולפני פטירתו נפרד ממרן ודיבר עמו על הנושא. מרן שאל למה לא בא אליו ואמר לא שלא נותנים להיכנס...
רבי שלמה עמאר ורבי אברהם יוסף שמרן סמך עליהם - התירו. לדבריהם כמובן לא מכניסים מים כדי לחסוך.
לרבי בקשי דורון הייתה בעיה עם חומרי ההתפחה והרב עמאר חלק עליו והתיר ומתיר גם היום (לפי הרב חותה).
רבי אופיר מלכא דחה את הטענות על חומרי ההתפחה, אבל מביא מחמיו הרב אלבז שטוען שהפפושדו מיועד להמון העם.
הרב חותה אומר שיש מחלוקת ויש להימנע מחמת ספק כרת, וטוען שרוצה לבוא למפעל בהפתעה ולבדוק את התבניות ועוד הרבה דברים ולא מאפשרים לו.
הרב אלבה טוען שיש בעיות קשות בחומר ההתפחה שלדבריו לא ידעו עליהם - חומר הבא מן המים ומייצר מים בעיסה.
מי אוכל פפושדו?
הרב עמאר לא אוכל פפושדו בגלל שאינה שמורה, הרב דוד לא אוכל בגלל ש"ברוך ה'" הרופא אסר עליו, אבל מעיד שמרן היה אוכל מפני שסמך על רבי אברהם. כך מעיד על הרב עובדיה גם הרב נקי.

יש עוד מה להוסיף?

נערך לאחרונה:
הרב עמאר לא אוכל פפושדו בגלל שאינה שמורה, הרב דוד לא אוכל בגלל ש"ברוך ה'" הרופא אסר עליו, אבל מעיד שמרן היה אוכל מפני שסמך על רבי אברהם. כך מעיד על הרב עובדיה גם הרב נקי.

יש עוד מה להוסיף?
גם בספר רבנו מעיד הרב אליהו שטרית כמדומה בתשס"ו שראה את מרן אוכל (כך בזכרוני ואינו לפני) בפסח פפושדו.

מי שהיה פעם ברכבת יש שם פס צהוב שלוקחים מרחק מהרכבת,
ויש לדון מה המקור לזה ולמה אסור לעבור את הפס הצהוב, ומה עם כוחא דהתירא עדיף?
וחוץ מזה שיש פה ספק שפיקא שמא יפול וגם אם יפול לא בטוח שבדיוק אז תעבור רכבת,
והתשובה היא שיש דברים שלא לוקחים בהם סיכונים כמוהו גם הפפושדו גם אם נגיד שמותר וגם אם נגיד שהמפקחים שם מפקחים כראוי עדיין זה דבר שצריך זהירות גדולה ובשניות יכול להיפסל וחייב להיות גם בדברים האלה פס צהוב שאותו אנחנו לא עוברים.

א. אה"נ, בגלל זה אנחנו מתירים לעבור את הפס הזה ועוד כל מיני כללים ומוסכמיות שמקובלות ברחוב.
ב. כוחא דהיתרא עדיף זה כשיש לך סיבה טובה לומר כן ע"פ כללים ומפי ספרים וסופרים. באמת אם יש צורך גדול לעבור את הקו בוודאי שיש להקל.
והתשובה היא שיש דברים שלא לוקחים בהם סיכונים כמוהו גם הפפושדו גם אם נגיד שמותר וגם אם נגיד שהמפקחים שם מפקחים כראוי עדיין זה דבר שצריך זהירות גדולה ובשניות יכול להיפסל וחייב להיות גם בדברים האלה פס צהוב שאותו אנחנו לא עוברים.
למה בשניות יכול להיפסל? לו יצוייר ומגיעים למסקנא שאין שום בעיה בחומר ההתפחה, אני לא רואה בעיה בזה (כיום).

לא דמי כלל חמירא סכנתא מאיסורא ואפילו בספיק ספיקא ועיין באריכות כאן:

לגבי דעת הרב אופיר:
השבת הרב אופיר מלכא היה בעירנו (צפת) והלכתי אתו לשיעורים, ודיברנו רבות בעניין הפפושדו, ואמרתי לו שזה לא נכון מה שכתב שהיום אין חומרי התפחה, והוא אמר לי שהיה כמה שנים שלא השתמשו בהם אבל עכשיו חזרו, והוא תיקן את זה במהדורות החדשות, ועוד הוסיף לי שסיפרו לו על כמה פשלות שקראו במפעל, ואף שסידרו אותם, מ"מ הרבה פעמים היה להם מה לתקן ולסדר ולכן למה להיכנס לאכול מהם. ועוד הוסיף לי שיש לו בבית מכתב שהרב עובדיה בשנת תשס"ו כתב לרב משה שלא לתת כשרות ב"י בגלל המאווררים שמייבשים את השוקולד שיש בתוכם חמץ, ואין זה מהדרין (אף שאפשר לסמוך על ביטולים זה לא מהדרין). ובקיצור אין ענין להיכנס בכח לספקות. ומה שכך שבלאו הכי רובנו חוששים לשמורה והם לא שמורות.

זה לא נחשב כ"כ דעת הרב דוד, הוא רק אמר שאבא שלו התיר כי סמך על הרב אברהם, אבל הוא עצמו "לא היה שם, ולא בדק את זה, ולא לוקח אחריות". ולכן אין כאן עוד דעה להטות לצד מסוים, ומחלוקת במקומה עומדת.

זה לא נחשב כ"כ דעת הרב דוד, הוא רק אמר שאבא שלו התיר כי סמך על הרב אברהם, אבל הוא עצמו "לא היה שם, ולא בדק את זה, ולא לוקח אחריות". ולכן אין כאן עוד דעה להטות לצד מסוים, ומחלוקת במקומה עומדת.
זה בא רק לפשוט שאין דעתו ברורה לאסור.

ועוד הוסיף לי שיש לו בבית מכתב שהרב עובדיה בשנת תשס"ו כתב לרב משה שלא לתת כשרות ב"י בגלל המאווררים שמייבשים את השוקולד שיש בתוכם חמץ, ואין זה מהדרין (אף שאפשר לסמוך על ביטולים זה לא מהדרין).
1743901526302.png

פפושדו | הראש"ל התייחס לסוגיה בדרשת שבת הגדול "הדבר היחיד שאפשר להמליץ עליו"

מרן הראשון לציון הגרש"מ עמאר שליט"א, שמסר את השיעור השבועי המרכזי ודרשת שבת הגדול התייחס לדין אכילת עוגיות פפושדו בפסח ואמר כי "מי שאוכל רק מצה שמורה – זה לא קמח של שמורה, אז הוא לא יכול לאכול את זה בפסח. אבל מלבד הבעיה הזאת – אין שום חסרון! מי שאוכל מצה רגילה – ודאי יאכלו וישבעו בלי שום בעיה."

במהלך השיעור, שהתמקד בענייני כשרות לקראת חג הפסח, התייחס מרן הראש"ל בהרחבה לסוגיית עוגיות "פפושדו", אשר מעוררת דיון ציבורי הלכתי נרחב מזה זמן. בדבריו, שזכו לתשומת לב רבה, שיבח את המוצר והציג את עמדתו, לפיה מדובר בעוגיות כשרות – לאלו שאינם מקפידים על מצה שמורה – ואף הדגיש כי מדובר בפתרון היחיד שניתן להמליץ עליו כיום.

וכך אמר: "על כולם אף אחד לא מדבר. על מה מדברים הרבה אנשים לאסור? על פפושדו. פפושדו, מרן הרב עובדיה יוסף ע"ה הוא הקים את זה. ואני דיברתי עם שני רבנים שהם היו ה'ידא אריכתא' של הרב – רבי אליהו שרים ע"ה והרב משה מאיה יבלחט"א, ואני שאלתי אותם שאלות נוקבות."

מרן תיאר את ביקורו האישי במפעל: "לפני שלוש או ארבע או חמש שנים (אני לא זוכר תאריך מדויק) הלכתי לשם כמה שעות, מההתחלה ועד הסוף. וגם הייתי בכרמל לראות איך לוקחים משם. ובד"כ כשאני הולך למקום – תמיד אני מוצא הערות (והרבה הערות!), אבל שם לא הייתה לי אפילו הערה אחת! באמת הם עושים על הצד הטוב ביותר!"

מרן הראש"ל הוסיף והבהיר: "מי שאוכל רק מצה שמורה – זה לא קמח של שמורה, אז הוא לא יכול לאכול את זה בפסח. אבל מלבד הבעיה הזאת – אין שום חסרון! והם גם עשויים בצורה מאוד שונה מכל העוגיות, יש להם צורה ייחודית, ככה שזה לא מכשיל אף אחד. ודאי שאפשר לאכול. מי שאוכל מצה רגילה – ודאי יאכלו וישבעו בלי שום בעיה."

בדבריו, הביע הראש"ל תמיהה על היחס הסלקטיבי של חלקים בציבור לעוגיות פפושדו: "על כל השאר שיש בהם פיקפוקים עצומים – עליהם אף אחד לא מדבר. 'כולם מותרים לכם, כולם שרויים לכם' – רק על זה! זה חבל, זו טעות. כדאי להימנע מכולם, אבל אם אדם יש לו צורך או לילדים – ייקח פפושדו, זה הדבר היחידי שאפשר להמליץ עליו. השאר יש בהם בעיות רבות, לא מעט".

נערך לאחרונה:
לגבי דעת הרב אופיר:
השבת הרב אופיר מלכא היה בעירנו (צפת) והלכתי אתו לשיעורים, ודיברנו רבות בעניין הפפושדו, ואמרתי לו שזה לא נכון מה שכתב שהיום אין חומרי התפחה, והוא אמר לי שהיה כמה שנים שלא השתמשו בהם אבל עכשיו חזרו
נשמח להרחבה המעוגנת במה שקורה במפעל...

הגר"א יוסף מגיב להאשמות של הרב חותה

נערך לאחרונה:
פפושדו | הראש"ל התייחס לסוגיה בדרשת שבת הגדול "הדבר היחיד שאפשר להמליץ עליו"
במחכ"ת הרבנים הנ"ל. חבל שהם לא יודעים לגעת בנקודה העיקרית שבסוגיא, ודנים רק בדברים הטפלים חזור ושוב.

אין שום טעם לבקר במפעל. הבננו שהמפעל בסדר גמור.

הנקודה העיקרית היא 'חומר ההתפחה'!!

ושוב, אין קשר למחלוקת של הרב עמאר עם הרב בקשי דורון בעבר, והכרעתו של הרב עובדיה. זהו דברי 'מיושן'.

יש נושא 'חדש' בשנים האחרונות, שהתברר שחומר ההתפחה מיוצר ע"י מים, ומפריש מים בתנור. לזה אף אחד מהרבנים לא התייחס וחבל.

כמו כן, גם לגבי הנושא הישן של חומר ההתפחה - יש רבנים שחולקים 'בסברא' על המסקנא שהבין הרב עמאר מתוך דברי הכימאיים.

כפי שכבר נכתב לעיל. אין לנו ידיעה 'ברורה' מה זה 'חימוץ'. כל סברא בזה היא בגדר סברא 'כרסית', ואין בכוחה להתיר ספק איסור חמץ דאוריתא.

הגר"א יוסף מגיב להאשמות של הרב חותה

העתק הכתבה:

הגאון הרב אברהם יוסף פתח הבוקר במתקפה חריפה ונוקבת נגד דמות רבנית שלטענתו פועלת בחוסר יושר, מרמה את הציבור ומטעה אותו תוך ניצול שמות של גדולי ישראל שכבר הלכו לעולמם. הרב יוסף לא חסך במילים והביע זעם עמוק על התנהלותו של אותו אדם, אותו כינה "יהודי לא ישר ולא נאמן" ש"תולה את סרחונו בנפטרים".

הרב פתח את דבריו בהתייחסות לסאגת 'מצה עשירה', כמו למשל זו של חברת 'פפושדו'. הרב יוסף תקף בחריפות את הרב הקורא לאסור את אכילת המצה בפסח, כשלדבריו של אותו רב, הוא ביקש לבקר במפעלים אך לא ניתנה לו האפשרות, בעוד שלמעשה הוא מעולם לא ניסה לעשות זאת: "הוא עומד ואומר שביקש לבוא ולא נתנו לו – זו לא דרכנו. אנחנו, ברוך השם, פתוחים, גלויים", אומר הרב יוסף.

הרב הוסיף כי אותו אדם "מוכיח שתורתו אינה לשם שמיים", וקרא להסיר את הבמה הציבורית שניתנת לו: "הבמה שנותנים לו ברדיו קול ברמה צריכה לרדת מסדר היום". לדבריו, האיש מורה הוראות הלכתיות ללא סמכות וללא בדיקה ממשית של העובדות: "מי שמורה הוראות בלי שביקר במקום וראה את הדברים בעיניו, אינו יכול לדבר".

הרב יוסף חשף כי לאחרונה התקיימה שיחה "מאוד מאוד קשה" בין אותו אדם לבין הראשון לציון הגאון הרב שלמה עמאר. לדבריו, הרב עמאר ביקר במפעל, בחן את התהליך בעיניו ואמר לו: "היו לי הרבה שאלות, ובלי ששאלתי, ענית לי על כל השאלות". הרב יוסף הדגיש כי "מי שיש בו יראת שמיים, לפני שמדבר ברבים, קודם כל רואה בעיניו", בניגוד להתנהלותו של אותו אדם.

במילים חריפות במיוחד, האשים הרב יוסף את אותו אדם בעוונות חמורים: "יש כאן עוון גזל, שהוא גוזל את המפעלים, יש כאן עוון הונאה, כי הוא קוראים לו הרב". הוא כינה אותו "מאחז עיניים" ש"מספר סיפורי בדים שלא היו ולא נבראו", וקרא לציבור להתעלם מהוראותיו: "מי שהולך אחריו צריך לדעת שאסור לשמוע לו בשום הוראה, כל הוראותיו בטלים, כי האיש הזה נקרא מוציא דיבה וכסיל".

בסיום דבריו, התייחס הרב יוסף גם להיבט ההלכתי של מוצרי המפעל, ככל הנראה מצות המיוצרות לקראת פסח. הוא ציין כי "מי שמקפיד לאכול כל השבוע רק מצות שמורות, שלא יאכל מהעוגיות מצה עשירה, כי הקמח הוא לא קמח של שמורה".

עם זאת, הוא הבהיר כי "מי שלא מקפיד לאכול בכל החג מצות רגילות, אפשר לו מהדין לאכול מהמצה עשירה". הוא ציין כי האשכנזים נמנעים מכך על פי הוראת הרמ"א, אך לספרדים אין הגבלה בדין זה.

בטון אישי וכואב, סיים הרב יוסף את דבריו: "לצערי, רדפו אותי שנים רבות, וכל מי שביקר יצא עם פה לתהילה, כל מי שביקר ראה בעיניו והסיר כל דאגה". הוא הדגיש את השקיפות והיושרה שבהן הוא פועל, והביע תקווה שהציבור ידע להבחין בין אמת לשקר.

השערוריה כל כך חמורה, שהרי אנו אין אנו בקיאין בסימני חימוץ, כך שקשה לסמוך על מדענים.
ויתר על כן, ישנם מדענים שאומרים בפירוש ובצורה ברורה שהחומר המתפיח במחמיץ! כמבואר במאמר של הרב אלבה הנזכר, ואפילו הכי מראים בסרטונים שזה לא מחמיץ,,,, זה חמור מאוד.
ראה לדוג' כמה לא בקיאים אנן בסימני חימוץ
הצג קובץ מצורף 2566
ערוך השלחן סי' תנג ס"ה:
הצג קובץ מצורף 2784

הבמה שנותנים לו ברדיו קול ברמה צריכה לרדת מסדר היום". לדבריו, האיש מורה הוראות הלכתיות ללא סמכות וללא בדיקה ממשית של העובדות: "מי שמורה הוראות בלי שביקר במקום וראה את הדברים בעיניו, אינו יכול לדבר".
"מי שהולך אחריו צריך לדעת שאסור לשמוע לו בשום הוראה, כל הוראותיו בטלים, כי האיש הזה נקרא מוציא דיבה וכסיל".

הרב חותה לא עונה בשידור חי מבלי להכין את התשובה. כל תשובה שעונה היא לאחר שיקול דעת ועיון עם מקורות. כמובן שאפשר לחלוק אבל 'טעות' כמעט ואין בדבריו.
לעומת הרב הפוסל - פוסל במומו, ממש כדאמרו חז"ל, וכפי שיראה המעיין בהערות כאן, וזה מקצת מן המקצת שיש בטעויותיו הרבות.
הרב יוסף חשף כי לאחרונה התקיימה שיחה "מאוד מאוד קשה" בין אותו אדם לבין הראשון לציון הגאון הרב שלמה עמאר.
שקר וכזב!
השיחה לא היתה קשה כלל. לרב חותה יש את ההקלטה של השיחה. היתה נעימה מאוד.
"הוא עומד ואומר שביקש לבוא ולא נתנו לו – זו לא דרכנו.
גם שקר וכזב!

זה בא רק לפשוט שאין דעתו ברורה לאסור.
אם הוא אפי' לא היה במפעל, וכ"ש שאינו יודע איך בדיוק מיוצר החומר התפחה, הוא לא יכול לומר דעה לא "להיתר" ולא "לאיסור", והוא מדגיש שהוא לא לוקח אחריות.
אבל באמת התימה למה הוא אף פעם לא היה במפעל ולא בדק את הנושא, זה לא נושא שולי אלא פרשייה שמתעוררת כל שנה, אחרי הכל זה בכשרות אחיו, וצע"ג.

ראשי תחתית