פפושדו - דעת רבותינו

צודק.
אבל שים לב שהחכם אומר בהדיא שזה חמץ גמור.
בלי קשר ליי"נ.
עדיין. גם אם כיום זה נכון, לא כ"כ שייך להביא ראיה ממה שנאמר פעם. פשוט לא משם ניתן לדעת את האמת.
אני לא אומר שההלכה למעשה לא נכונה, אלא שלא משם יש להביא ראיה.
הראיה יכולה להיות מכל אלה שבדקו כיום וכתבו שאסור, ולא ממי שדיבר בזה בעבר.
ככה זה בהלכות שקשורות במציאות.
(כמו שא"א להביא ראיה ממי שאמר לפני 20 שנה שברמות יש לקרוא בט"ו. גם אם היום זה נכון, אבל לא משם הראיה, אלא צריך להביא מי שאומר כן כיום. והדברים פשוטים).

עדיין. גם אם כיום זה נכון, לא כ"כ שייך להביא ראיה ממה שנאמר פעם. פשוט לא משם ניתן לדעת את האמת.
אני לא אומר שההלכה למעשה לא נכונה, אלא שלא משם יש להביא ראיה.
הראיה יכולה להיות מכל אלה שבדקו כיום וכתבו שאסור, ולא ממי שדיבר בזה בעבר.
ככה זה בהלכות שקשורות במציאות.
(כמו שא"א להביא ראיה ממי שאמר לפני 20 שנה שברמות יש לקרוא בט"ו. גם אם היום זה נכון, אבל לא משם הראיה, אלא צריך להביא מי שאומר כן כיום. והדברים פשוטים).
הבעיא שכל המתירים סומכים על אילן גדול מרן הגרע"י שכבר 11 שנה עזבנו לאנחות

הבעיא שכל המתירים סומכים על אילן גדול מרן הגרע"י שכבר 11 שנה עזבנו לאנחות
כבר נכתב לעיל שהיום סומכים על הרב ללוש (ככה כתבו פה, לא יודע אם יש עוד רבנים), ומה שנתלים ברב עובדיה זה לא נכון, כי הוא דיבר על זמנו ומה שהיה ידוע לו אז, והיום ידוע אחרת.

מישהו פה השתגע?
אני ציטטתי את מה שכתבו כאן בפורום.
הרב אופיר עומד צועק חמץ. ועימו הרבה אנשים שחקרו כמו הרב עידו אלבה שליט"א,
מה ששמעתי זה מח' בין הרב אלבה לרב ללוש. (אגב, את השם של הרב הראשון אני שומע רק כשמדברים על הפפושדו, הוא כותב עוד דברים בהלכה או שמתעסק רק בזה? אני לא אומר את זה לפגם. גם את השם של הרב אלקנה ישראל אני שומע רק בהקשר הבמבה. אני רק שואל...)
הרב חותה וכו'.
מה שזכור לי הוא לא צועק שזה חמץ וכו' אלא שוא"ת, ורק כתבו כאן שהוא מציין שלא נתנו לו להיכנס למפעל, ודבר זה הוכחש.
ודי למבין

כדאי לעבור במתינות על כל מאמריו של הרב אלבה.
כמדומני שזה לא שייך כלל להלכה, זה הכל ענין של מציאות.
כדאי לקרא אין מה להפסיד

הרב חותה דיבר אתמול חזק על הענין הנ"ל.
הוסיף את מה שסיפרו בנו של הרב יעקב וגיסו של הרב יעקב שבתקופה האחרונה לחייו ממש נכנס הרב יעקב לחדרו של מרן זצ"ל ביחידות שאף אחד לא היה ביניהם [ולכן כל הכחשה שתבוא מאיזה גורם היא שקרית מראש] ואמר לו אביו למה אמרת שהעוגיות הם חמץ. הרב יעקב סיפר לו את כל מה שראה. אמר לו אביו: מדוע לא באת להגיד לי עד עכשיו? אמר לו: רציתי לבוא אבל לא נתנו לי!! [ממש 'מאפיה', כמו גחזי שעוסקים בימים אלו בדף היומי בענינו].
עוד הוסיף ואמר הרב חותה שיש עוד דברים שאמרו לו אחרים אבל אמרו לו במפורש לא להגיד.
עוד אמר שלפני כמה שנים הוא התקשר 'לנותן הכשרות'!! וביקש לבוא לראות, והוא דחה אותו בבוז: האם כל אחד שירצה לבוא לבקר ניתן לו?? אולם כשהתחיל לדבר נגד - בשנה שעברה התקשר אליו מישהו מטעמו ואמר לו שהוא מזמין אותו לבוא. ואז כבר לא רוצה כיון שהדבר מכור מראש.

עוד אמר שלפני כמה שנים הוא התקשר 'לנותן הכשרות'!! וביקש לבוא לראות, והוא דחה אותו בבוז: האם כל אחד שירצה לבוא לבקר ניתן לו?? אולם כשהתחיל לדבר נגד - בשנה שעברה התקשר אליו מישהו מטעמו ואמר לו שהוא מזמין אותו לבוא. ואז כבר לא רוצה כיון שהדבר מכור מראש.
סביר להניח שביקור מותנה בהרעפת שבחים לאחר הביקור.

שמעתי מכמה מתלמידי הגאון ר' יוסף משדי שליט"א גאב"ד מדרש הוראה בעיה"ת בני ברק, ומרבני בית ההוראה אהבת שלום.
שנוכח במקום וביקר שם באופן אישי, ואמר שאין שום דבר בטענות המלעיזים והכל נעשה כדת וכשורה.
ועוד טען שבדק את עניין המתפיחים לעומק, ואין בזה כל חשש.
אמנם אין הוא ממליץ לאוכלם בפסח, מחמת רמת הכשרות, ומחמת שאינה מצה שמורה,
אך רחוק מאוד מלומר שהוי חשש כרת.
ומיותר לומר שהגר"י משדי אינו מהעיקשים המליצים, אלא בודק כל דבר לאשורו.

שמעתי מכמה מתלמידי הגאון ר' יוסף משדי שליט"א גאב"ד מדרש הוראה בעיה"ת בני ברק, ומרבני בית ההוראה אהבת שלום.
שנוכח במקום וביקר שם באופן אישי, ואמר שאין שום דבר בטענות המלעיזים והכל נעשה כדת וכשורה.
ועוד טען שבדק את עניין המתפיחים לעומק, ואין בזה כל חשש.
אמנם אין הוא ממליץ לאוכלם בפסח, מחמת רמת הכשרות, ומחמת שאינה מצה שמורה,
אך רחוק מאוד מלומר שהוי חשש כרת.
ומיותר לומר שהגר"י משדי אינו מהעיקשים המליצים, אלא בודק כל דבר לאשורו.
וואוו,
יש לך חומר כתוב ומתועד משמו ??
אם כן,
הדבר כמעט הופך את הקערה,
מה שבטוח שאם הדברים משמו מסודרים, כל הנושא לפחות מתאזן למחלוקת שקולה ..

אני בכלל לא מבין את מה שממשיכים לכתוב...
זה כמו לדון אם השמש צהובה, חמה, או מרובעת.
יש דברים ברורים, והם שלפי הספרדים מותר לאכול מצה עשירה, ושמה שעושים במפעל הוא באמת מושגח וטוב. (ומי שאומר אחרת הוא מוציא לעז מחמת אינטרסים או מחמת חסר ידיעה. וכבר הוברר שכל מי שאומר אחרת לא ביקר במפעל ולא יעזור שום טענות. כבר אמרו שאפשר לבוא בהפתעה וכו', ומי שיגיד אחרת שוב ושוב זה לא יהפוך את זה לאמיתי. מי שאומר שהיין הוא יין נסך, או נכנס למפעל מים וכד' מיד מצחקים עליו שאינו 'מעודכן'...).
כמו כן, מוסכם שהמצה שעושים ממנה את הפפושדו היא אינה שמורה.
מה שלא מוסכם, זה האם מותר לאכול את הפפושדו אע"פ שאינו שמורה, וכן האם חומר ההתפחה נחשב כמחמיץ.
וזה עיקר הדיון כיום. יש מי שממשיך לטעון שמותר לאכול את זה אע"פ שאינו שמורה. (נראה לי שגם הרב יצחק ורוב תלמידיו מודים שמי שלא אוכל שמורה עדיף שלא יאכל). וכן יש מי שרוצה לטעון שאין בעיה בחומר ההתפחה, אע"פ שנתברר במציאות שיש בעיה.
גילוי נאות: איני בקיא ולא עיינתי במח' הנ"ל לגבי חומר ההתפחה, אלא לענ"ד די בזה שיש מחלוקת בין הרבנים או המבינים בתחום, בכדי שיהיה בזה ספק, כיון שהרב עובדיה והרב יצחק לא בדקו את זה מהבחינה הזאת, אז לא שייך לומר שאני סומך עליהם ונתלה באילן גבוה, אלא יש לסמוך על מי שבדק א המציאות, ואם יש 'מחלוקת' בין מי שבדק, אז ספק דאורייתא לחומרא.

הרב חותה דיבר אתמול חזק על הענין הנ"ל.
הרב אברהם יוסף היום 'החזיר' לו מנה אחת אפיים.
טען שצריך לפטר אותו מהרדיו. תורתו לא לשמה. שהוא שקרן. אסור לשמוע לאף אחד מהוראותיו ועוד כהנה וכהנה..
אולם לפי האמור באשכול זה יראה הציבור את מי צריך לפטר מהרדיו.

אני בכלל לא מבין את מה שממשיכים לכתוב...
זה כמו לדון אם השמש צהובה, חמה, או מרובעת.
יש דברים ברורים, והם שלפי הספרדים מותר לאכול מצה עשירה, ושמה שעושים במפעל הוא באמת מושגח וטוב. (ומי שאומר אחרת הוא מוציא לעז מחמת אינטרסים או מחמת חסר ידיעה. וכבר הוברר שכל מי שאומר אחרת לא ביקר במפעל ולא יעזור שום טענות. כבר אמרו שאפשר לבוא בהפתעה וכו', ומי שיגיד אחרת שוב ושוב זה לא יהפוך את זה לאמיתי. מי שאומר שהיין הוא יין נסך, או נכנס למפעל מים וכד' מיד מצחקים עליו שאינו 'מעודכן'...).
כמו כן, מוסכם שהמצה שעושים ממנה את הפפושדו היא אינה שמורה.
מה שלא מוסכם, זה האם מותר לאכול את הפפושדו אע"פ שאינו שמורה, וכן האם חומר ההתפחה נחשב כמחמיץ.
וזה עיקר הדיון כיום. יש מי שממשיך לטעון שמותר לאכול את זה אע"פ שאינו שמורה. (נראה לי שגם הרב יצחק ורוב תלמידיו מודים שמי שלא אוכל שמורה עדיף שלא יאכל). וכן יש מי שרוצה לטעון שאין בעיה בחומר ההתפחה, אע"פ שנתברר במציאות שיש בעיה.
גילוי נאות: איני בקיא ולא עיינתי במח' הנ"ל לגבי חומר ההתפחה, אלא לענ"ד די בזה שיש מחלוקת בין הרבנים או המבינים בתחום, בכדי שיהיה בזה ספק, כיון שהרב עובדיה והרב יצחק לא בדקו את זה מהבחינה הזאת, אז לא שייך לומר שאני סומך עליהם ונתלה באילן גבוה, אלא יש לסמוך על מי שבדק א המציאות, ואם יש 'מחלוקת' בין מי שבדק, אז ספק דאורייתא לחומרא.
כמה הערות:
1. לא שמורה לית מאן דפליג שמותר מעיקר הדין אלא שיש בזה מנהג ויש דיון אם נחשב למנהג שצריך התרה, לדעת הפר"ח - לא ויש חולקים.
2. הרב יצחק יוסף אומר במפורש שכדי לחזק את פסק מרן יש לאכול לכתחילה - גם אם מחמיר בשמורה.
3. הרב עמאר עסק בחומר ההתפחה ועל בעיית מיעוט מים מחמתו. לפי זה העוגיות עומדות לכאורה בספק מי פירות עם מים שדינם כדלהלן - יש סוברים שלא מחמיץ כלל (כמה ראשונים בדעת הרי"ף), ויש שסוברים בדעת הרי"ף שמחמיץ לאחר זמן מרובה מאוד, ויש סוברים דממהר להחמיץ אלא דהוי חמץ נוקשה (ר"ת ודעימיה, לשיטתם הוי לאו אבל לדעת הש"ע תמז יב הוי איסור דרבנן). ויש סוברים שמחמיץ כשאר עיסה עם מים וחייב כרת (ביאור הלכה בדעת הרמב"ם והרי"ף). הש"ע פוסק שאין ללוש במים ואם לש בדיעבד - יאפה מיד ללא שהיה כלל ומותר, בעוגיות אלה הבצק שוהה כחצי שעה (לפי עדות הרב יעקב יוסף).
ויש להסתפק בדבר שנהפך למים האם נחשב למים ממש כדי לאסור - מחמת חומצה הנמצאת במים המעכבת ההחמצה, או משום דהוי רק מיעוט דמיעוט מים, או דלא הוו מים ממש בפני עצמם, כן יש להסתפק האם דבר שהיה מים נחשב מים ממש - כמה סברות שהביא הרב אלבה. איני יודע מדוע הרבנים המתירים לא מבררים הדבר או פותרים את הבעיה בדרכים אחרות - לאור טענות הרב אלבה.

נערך לאחרונה:
וואוו,
יש לך חומר כתוב ומתועד משמו ??
אם כן,
הדבר כמעט הופך את הקערה,
מה שבטוח שאם הדברים משמו מסודרים, כל הנושא לפחות מתאזן למחלוקת שקולה ..
אין לי כתוב
אבל שמעתי מכלי ראשון משומעי לקחו המובהקים.

חבל שהוא לא מתייחס לטענות של חומר ההתפחה וכו'.
הוא מביא ראיה מהרבנים זצ"ל שאסרו, אבל דברים השתנו מאז. מה שהיה פעם (אם בכלל) לא קורה היום.
כמו כן, הוא טוען שלא נתנו לו לבקר ואח"כ הזמינו אותו והוא לא בא כשמזמינים אלא בהפתעה. אני לא מבין מה הבעיה לבוא עכשיו בהפתעה (כלומר, לא ממש עכשיו ספציפית כי המפעל כבר סגור). שיתקשר שנה הבאה באזור פורים למפעל/למשגיח ויגיד שהוא רוצה לבוא עוד כמה דקות ויראה שיקבלו אותו, ואז הוא גם יוכל לקרוא לזה "בהפתעה".
אם היה מתייחס היו מחמירים, אבל כששומעים אותו טוען טענות שהופרכו, ומעמיד רבנים זצ"ל מול רבנים שליט"א בדבר שתלוי במציאות, אנשים פשוט יפריכו את דבריו, (יקראו לו שקרן וכו') וימשיכו לאכול פפושדו ולהיכנס בספק אכילת חמץ!

חבל שהוא לא מתייחס לטענות של חומר ההתפחה וכו'.
הוא מביא ראיה מהרבנים זצ"ל שאסרו, אבל דברים השתנו מאז. מה שהיה פעם (אם בכלל) לא קורה היום.
כמו כן, הוא טוען שלא נתנו לו לבקר ואח"כ הזמינו אותו והוא לא בא כשמזמינים אלא בהפתעה. אני לא מבין מה הבעיה לבוא עכשיו בהפתעה (כלומר, לא ממש עכשיו ספציפית כי המפעל כבר סגור). שיתקשר שנה הבאה באזור פורים למפעל/למשגיח ויגיד שהוא רוצה לבוא עוד כמה דקות ויראה שיקבלו אותו, ואז הוא גם יוכל לקרוא לזה "בהפתעה".
אם היה מתייחס היו מחמירים, אבל כששומעים אותו טוען טענות שהופרכו, ומעמיד רבנים זצ"ל מול רבנים שליט"א בדבר שתלוי במציאות, אנשים פשוט יפריכו את דבריו, (יקראו לו שקרן וכו') וימשיכו לאכול פפושדו ולהיכנס בספק אכילת חמץ!
חסום בנט'

בלא קשר לאשכול. אבל מה שאומר שם על המוצרים שהבד"ץ מורידים להם את ההכשר בפסח, שהם כשרים לספרדים, כיוון שסיבת הורדת ההכשר היא קטניות, אינו נכון במציאות כלל, ובהרבה מוצרים שיורד להם ההכשר אין ברשימת הרכיבים שום קטניות, וזאת מלבד החשש שכיוון שאין השגחה מהודרת על הליין הכשל"פ יתכן ויש שם מוצרים נוספים שאינם כשרים למהדרין לפסח. ולמזהיר ולנזהר וכו'.
ייש"כ, עכ"פ באווירה משעשעת זו אספר שלפני כ10 שנים רציתי לקנות איזה מוצר שירד ממנו הבד"ץ, והתקשרתי לבד"ץ לשאול "למה" האם הסיבה שירד ההכשר זה קטניות ואם אני כספרדי יכול לאכול על צד שאין בעיה אחרת. וענה לי מאן דהו, כך: "אין למה!! אין למה!!, אנחנו מקבלים 1000 טלפונים ביום! תתקשר אחרי הפסח!!....[אמר, וניתק...]".

ראשי תחתית