כזית בנפח או במשקל? בירור חדש

לא הבנתי מה הקשר בין חמץ בעין לבין כזית חמץ.
היות ולא סומכים על מכירת חמץ בחמץ גמור, אם יש לו פרורים גדולים אינו יכול למוכרם וצריך לבערם, ובנידו"ד אם נחשוב שכזית הוא 5 סמ"ק הרי שאין יכול למכור חתיכה כזאת
והפתיתים תרשום ולא יאבד ממך.
אין לעשות פתיתים בגודל כזית, כמובא בפוסקים

נערך לאחרונה:
יש עוד "חומרות" לפי אלו שסוברים שכזית אינו שליש/חצי ביצה
א) בל יראה ובל ימצא
ב) ברכה אחרונה
ג) ברכת המזון (4 ברכות ספק לבטלה !)
ד) נטילת ידים (בלי ברכה משיעור כזית כמבואר בשו''ע)
ה) אכילת כרפס, לשיטת השו"ע דיש לאכול פחות מכזית
ועוד ועוד...
אני רוצה לברר, אלה שחידשו שאפשר לסמוך לכתחילה על פירורים (5 סמ"ק זה פירורים) גם באכילת מצה דאורייתא, האם נוטלים ידים [בל"ב] ומברכים ברכת המזון על 5 סמ"ק ?

יש עוד "חומרות" לפי אלו שסוברים שכזית אינו שליש/חצי ביצה
א) בל יראה ובל ימצא
ב) ברכה אחרונה
ג) ברכת המזון (4 ברכות ספק לבטלה !)
ד) נטילת ידים (בלי ברכה משיעור כזית כמבואר בשו''ע)
ה) אכילת כרפס, לשיטת השו"ע דיש לאכול פחות מכזית
ועוד
אני רוצה לברר, אלה שחידשו שאפשר לסמוך לכתחילה על פירורים (5 סמ"ק זה פירורים) גם באכילת מצה דאורייתא, האם נוטלים ידים [בל"ב] ומברכים ברכת המזון על 5 סמ"ק ?
יפה מאד.
אפשר גם להוסיף: ו) שיעור אכילת חלב ודם פיגול ונותר (ספק חולין בעזרה!)

עכ"פ אינני יודע אם אלו שביררו שיעור זה סוברים אף להקל ובפרט בדאורייתא, אבל לדידן ודאי ראוי לשים לב שגם אם לא מברכים ברכה אחרונה על זה, אז לכל הפחות שלא לאכול שיעור זה בלי ברכה אחרונה, אלא להמשיך לאכול עד שיהיה שיעור שמברכים לכל השיטות.

זה יכול להיות גם נוגע לביטול מצות עשה מדאורייתא, לפי השיטות שחיוב ברהמ"ז בכזית מדאורייתא (רמב"ן ועוד), ולפי רוב הראשונים גם מעין ג' דאורייתא. א"כ מי שאוכל חצי ביסקויט בלי ברכה אחרונה, ביטל מצות עשה מדאורייתא לשיטתם!

בוודאי. אבל לגבי ברכת המזון מהיות טוב מוסיפים קצת על הכזית בגודל זית, שהרי ממילא אוכלים לחם.

בוודאי. אבל לגבי ברכת המזון מהיות טוב מוסיפים קצת על הכזית בגודל זית, שהרי ממילא אוכלים לחם.
כלומר מי שאכל 2.5 גרם מצת מכונה [כי הנפח הוא 50%], מברך ברכת המזון בשם ומלכות ?? (לשיטתם, כמובן)

נערך לאחרונה:
@עת שערי רצון יש שתי דעות
א. מי שלוקח את הכזית שהוא כזית לקולא ולחומרא, לכל דיניו, ואין צורך לפרט כל מקום שיש בו נפקמ מהו שיעור כזית.
ב. מי שלוקח את הכזית שהוא כזית רק לחומרא, ואז הוא מחמיר לשתי הכיוונים.

אגב, הם לא חידשו שכזית הוא כזית, החידוש הטעון בירור הוא שכזית הוא לא כזית.

@עת שערי רצון יש שתי דעות
א. מי שלוקח את הכזית שהוא כזית לקולא ולחומרא, לכל דיניו, ואין צורך לפרט כל מקום שיש בו נפקמ מהו שיעור כזית.
ב. מי שלוקח את הכזית שהוא כזית רק לחומרא, ואז הוא מחמיר לשתי הכיוונים.

אגב, הם לא חידשו שכזית הוא כזית, החידוש הטעון בירור הוא שכזית הוא לא כזית.
אם 'זית' זה 'זית' אז למה טרחו כל הראשונים לברר לנו אם כזית הוא שליש או חצי ביצה, מה זה משנה ?? תיקח זית ממוצע תראה כמה זה, שלום על שיראל...
עוד מדברי הרמב''ם שכתב שכזית הוא שליש ביצה או פחות משליש ביצה, לשיטתכם הוא היה צריך לכתוב שהזית הוא עשירית ביצה... בהכרח גמור שלפי הרמב''ם הזית הוא לפחות רבע ביצה וקצת יותר, שזה לא מתקרב לשיעור של זית זמננו, כי ביצה היא 50-55 סמ''ק, ורבע מזה זה לפחות 12-13 סמ''ק, שזה יותר מזית זמננו שהוא 4-5 סמ''ק.
לא משנה, לא אאריך...
מלכתחילה עלה בדעתי לכתוב תגובה ארוכה לרבי @משיב כהלכה, אבל ראיתי שלא יהיה בזה תועלת, וכבר הקדימוני רבים וטובים...

בקיצור: מדברי כל הראשונים מוכרח שהזית צ''ל יותר מרבע ביצה, שזה יותר מזית זמננו, וא''כ אין לנו לזוז מהמנהג, וכל השמנה ידו על התחתונה...

אם 'זית' זה 'זית' אז למה טרחו כל הראשונים לברר לנו אם כזית הוא שליש או חצי ביצה, מה זה משנה ?? תיקח זית ממוצע תראה כמה זה, שלום על שיראל...
עוד מדברי הרמב''ם שכתב שכזית הוא שליש ביצה או פחות משליש ביצה, לשיטתכם הוא היה צריך לכתוב שהזית הוא עשירית ביצה... בהכרח גמור שלפי הרמב''ם הזית הוא לפחות רבע ביצה וקצת יותר, שזה לא מתקרב לשיעור של זית זמננו, כי ביצה היא 50-55 סמ''ק, ורבע מזה זה לפחות 12-13 סמ''ק, שזה יותר מזית זמננו שהוא 4-5 סמ''ק.
לא משנה, לא אאריך...
מלכתחילה עלה בדעתי לכתוב תגובה ארוכה לרבי @משיב כהלכה, אבל ראיתי שלא יהיה בזה תועלת, וכבר הקדימוני רבים וטובים...
קשקוש.
אין רמב"ם או שום ראשון אחר שכתב שהכזית שליש ביצה או בשיעור של "פחות משליש ביצה".
חבל שכבודו ממהר להשיב בטרם יקרא את החומר הרלוונטי בנושא.

קשקוש.
אין רמב"ם או שום ראשון אחר שכתב שהכזית שליש ביצה או בשיעור של "פחות משליש ביצה".
חבל שכבודו ממהר להשיב בטרם יקרא את החומר הרלוונטי בנושא.
ההתחיסות שלי היתה אך ורק למה שנכתב כאן (בשם הפרי חדש ועוד)

לא משנה, לא אאריך...
בקיצור: מדברי כל הראשונים מוכרח שהזית צ''ל יותר מרבע ביצה, שזה יותר מזית זמננו, וא''כ אין לנו לזוז מהמנהג, וכל השמנה ידו על התחתונה...
שאלה אחת: אתה למדת את הסוגיה? מבין ריסי עיניך נראה שאתה לא כ"כ מונח בה. בלשון עדינה. תעשה טובה לנו ולך לך תלמד אותה כהוגן ואחר תשוב אם ישארו לך שאלות נוספות.

בהמשך (לפי מסת הפנאי) אתמקד במה שהגיבו על דבריי, רק אחדד - אני עוסק אך ורק בשיעור הכזית, כפי שכתבו הגאונים במפורש, וכפי שמשמע מכלל הראיות מהש"ס ועוד. וכן נראה שהיה מנהג הספרדים בארצות הגולה.

וברי לי שכך הוא, ובעל השיטה לשער לפי ביצה - לא ראה זיתים מימיו.

מהי דעת השו"ע, ומה דעת רוב הראשונים, וכו', זה אני לוקח מהספר זית רענן, וזה פחות מטריד אותי.

שאלה אחת: אתה למדת את הסוגיה? מבין ריסי עיניך נראה שאתה לא כ"כ מונח בה. בלשון עדינה. תעשה טובה לנו ולך לך תלמד אותה כהוגן ואחר תשוב אם ישארו לך שאלות נוספות.
אני במהלך בירור הסוגיא בשבועות האחרונים.
באופן כללי אני משתדל להיות צמוד לדברי גדולי הפוסקים הספרדים שהם לא זכו לגלות את מה שידע מחבר הזית רענן. בסדר.

אני במהלך בירור הסוגיא בשבועות האחרונים.
תעדכן שתסיים לעבור עליה כהוגן.
באופן כללי אני משתדל להיות צמוד לדברי גדולי הפוסקים הספרדים שהם לא זכו לגלות את מה שידע מחבר הזית רענן. בסדר.
נשמח למקורות וטיעונים הלכתיים ולא לסיסמאות סרק.

לאנשים פשוט קשה להתרגל למושגים החדשים.
אכן בדורנו זכינו במתנת שמים שהרבה הרבה הרבה דברים אנו יודעים שלא ידעו האחרונים.
יש כאלו שמתחלחלים מזה. לא מוכנים ומסוגלים להכיל את האור הגדול שהקב"ה האיר עלינו, ומנסים לכבותו בכל מיני טענות שוא.
ויש כאלו ששמחים בזה ומודים לה' על שהתחיל להוציאנו מאפלה לאורה, והראנו נפלאות מאור תורתו הקדושה לאמיתה של תורה לזכות להבין ולהגיע למה שידעו והבינו רבותינו חכמי התלמוד והראשונים שהמשיכו דרכם ומסורתם.
כל אחד יבחר להיכן הוא משתייך, הן בסוגיא של הזית, והן בשאר הסוגיות ההלכתיות.

התוס', ההולכים אחריהם והנמצאים במדינתם.
גם השו''ע והאחרונים לא ראו זיתים, גם הבן איש חי כולם, רק בשנת 2010 התגלו הזיתים ש''נעלמו'' מזמן הגמ', בסדר. אמשיך בל''נ לברר את הנושא, אבל מצד המנהג (כן, כל אלה שצועקים כל הזמן ''מנהג'' ''מנהג'' ''מנהג'' , המנהג היה ללכת לפי שליש או חצי ביצה של 50 סמ'ק) א'א להקל בזה, להחמיר תמיד אפשר להחמיר...

גם השו''ע והאחרונים לא ראו זיתים, גם הבן איש חי כולם,
זו שאלה שחוזרת על עצמה בהרבה תחומים.
התשובה לכל היא פשוטה.
האחרונים גם כשראו זיתים - לא יחלקו מעצמם על ראשונים מחמת המציאות.
אנו מצאנו ראשונים רבים שאמרו שהזית הוא כפשוטו [מה שלא היה לאחרונים הנ"ל]. וגם מצאנו זיתים שהיו גם פעם בזמן חז"ל. וגם הזיתים בזמננו. ובצירוף הכל אנו מכריעים בצורה הברורה ביותר שהזית הוא כפשוטו, ואין בלתו.

דרך אגב, גם היום יש זיתים גדולים של 15-25 סמ''ק, אפשר למצוא כאלה, מי אמר לכם שבזמן הגמ' לא היו כאלה
אף אחד לא אמר שלא היו כאלה.
פשוט הזיתים האלו הם לא הבינוניים, לא היום ולא בזמן חז"ל.

גם השו''ע והאחרונים לא ראו זיתים, גם הבן איש חי כולם, רק בשנת 2010 התגלו הזיתים ש''נעלמו'' מזמן הגמ', בסדר.
דמגוגיה זולה
אמשיך בל''נ לברר את הנושא
אם אלו התוצאות עד עתה, שחרר, עדיף שלא תלמד משתלמד ותסלף
אבל מצד המנהג (כן, כל אלה שצועקים כל הזמן ''מנהג'' ''מנהג'' ''מנהג'' , המנהג היה ללכת לפי שליש או חצי ביצה של 50 סמ'ק) א'א להקל בזה, להחמיר תמיד אפשר להחמיר...
זה נתון לפוסקי הדור לאחר עיון בסוגיה
דרך אגב, גם היום יש זיתים גדולים של 15-25 סמ''ק, אפשר למצוא כאלה, מי אמר לכם שבזמן הגמ' לא היו כאלה ?
אמרת שלמדת את הסוגיא, לא? כתוב מפורש לפי אלו זתים הולכים ואיך
זו שאלה שחוזרת על עצמה בהרבה תחומים.
התשובה לכל היא פשוטה.
האחרונים גם כשראו זיתים - לא יחלקו מעצמם על ראשונים מחמת המציאות.
אנו מצאנו ראשונים רבים שאמרו שהזית הוא כפשוטו [מה שלא היה לאחרונים הנ"ל]. וגם מצאנו זיתים שהיו גם פעם בזמן חז"ל. וגם הזיתים בזמננו.
כל מילה
ובצירוף הכל אנו מכריעים בצורה הברורה ביותר שהזית הוא כפשוטו, ואין בלתו.
ע"פ הסוגיה די ברורה, אבל להכריע למעשה זה נתון לפוסקי הדור
אף אחד לא אמר שלא היו כאלה.
פשוט הזיתים האלו הם לא הבינוניים, לא היום ולא בזמן חז"ל.
מעבר לבינוניים יש עוד קריטריונים

כצ''ל: מי אמר שלא היו זיתים הרבה יותר גדולים בזמנם, אם אפי' בזמננו יש זיתים גדולים פי 3-5 מהזיתים הרגילים
עוד לפני גדול קטן, יש הדרכה מאוד ברורה לפי איזה זן הולכים ומה ההגדרות ומה הנתונים שלו שמבדלים אותו מהשאר.

ראשי תחתית