באנר תרומה

כזית בנפח או במשקל? בירור חדש

באנר
אתה לא אוכל מצות מכונה (בשאר ימי החג) ?
נו... אני אוכל ומשער לפי משקל להחמיר. (בכל מקרה לא קרה שרציתי לאכול פחות ממצה שלימה ככה שוודאי תמיד התחייבתי בברכהמ"ז)
ומצה שלימה לוקח לא יותר מ3-4 דקות ככה שאני מחמיר לפי כולם.

דברים שכתב הרב בצעירותו חדים וברורים יותר פי כמה מדברים שכתב ואמר בזקנותו. והדברים ידועים וברורים לכל [הטעויות בחזו"ע מרובים פי כמה וכמה מאשר ביבי"א ובחזו"ע פסח הישן]. ולכן ודאי שיש לסמוך יותר על מה שכתב בהערה בחזו"ע פסח שהעיקר הוא הנפח, ולא על שאר הדברים שאמר בזקנותו שאין להם שום הבנה, וגם נסתרים מדברי כל הפוסקים שהביא בעצמו.
מניין לך להמציא כלל כזה
טעויות בחזו"ע מרובות יותר מיבי"א...
אדרבה תביא ונתווכח!!
בשביל להציל את עצמך אתה מטיל דופי בגדול בישראל.

הנני להודיע שלאחר קרוב לשנה שעסקתי בנושא (לא רק בזה כמובן ...) חוזרני בי מכל מה שנכתב כאן
ודעתי נוטה שאכן הכזית הוא זית, ועכ''פ בודאי שלא יותר משליש ביצה (למעשה, הספיקו לי כמה שעות להגיע למסקנא זו, אבל היו לי אלפי עמודים של חומר, ספרים וקוטנרסים, סוגיות וכו', ללמוד על הדרך, ועכשיו נראה לי שגמרתי את הנושא מכל זווית אפשרית)
ואשרי מי שמחזר אחר האמת באמת ...

הנני להודיע שלאחר קרוב לשנה שעסקתי בנושא (לא רק בזה כמובן ...) חוזרני בי מכל מה שנכתב כאן
ודעתי נוטה שאכן הכזית הוא זית, ועכ''פ בודאי שלא יותר משליש ביצה (למעשה, הספיקו לי כמה שעות להגיע למסקנא זו, אבל היו לי אלפי עמודים של חומר, ספרים וקוטנרסים, סוגיות וכו', ללמוד על הדרך, ועכשיו נראה לי שגמרתי את הנושא מכל זווית אפשרית)
ואשרי מי שמחזר אחר האמת באמת ...
כתבת בזה, או שרק הודעת את הוראת פוסק הדור...

נשמח לדעת מה השתנה אחרי כמה שעות שגרם לך לחזור?
למעשה המקורות בראשונים, אין כזה רמב''ם שאומר שליש ביצה (ולכן א''א לסמוך ע''מ שכותבים האחרונים בעינים עצומות כ''כ וכו' ואכמ''ל בזה) פירוש התוס' חצי ביצה לא מוכרח, וגם השו''ע בהלכות עירובין פוסק כרוב הראשונים שהוא פחות משליש ביצה, יש ראיות בגמ' ובראשונים שהזית היה רבע/חמישית ביצה או קטן מכך, יש גם תשובת הגאונים מפורשת, דברי הגר''ח וולז'ינער ועוד.
עיקרי הדברים כבר הובאו באשכול דידן, עיין לעיל.

כתבת בזה, או שרק הודעת את הוראת פוסק הדור...
פשוט
לפני כשנה כתבתי באשכול זה דברים נגד אותה שיטה, אח''כ יעלה שוב אותו אשכול ויקשו עליי (כבר היה לעולמים בפורומים אחרים) לכן אני מודיע שזה מה שחשבתי אז, ולא היום

למעשה המקורות בראשונים, אין כזה רמב''ם שאומר שליש ביצה (ולכן א''א לסמוך ע''מ שכותבים האחרונים בעינים עצומות כ''כ וכו' ואכמ''ל בזה) פירוש התוס' חצי ביצה לא מוכרח, וגם השו''ע בהלכות עירובין פוסק כרוב הראשונים שהוא פחות משליש ביצה, יש ראיות בגמ' ובראשונים שהזית היה רבע/חמישית ביצה או קטן מכך, יש גם תשובת הגאונים מפורשת, דברי הגר''ח וולז'ינער ועוד.
עיקרי הדברים כבר הובאו באשכול דידן, עיין לעיל.
אין בית מדרש ללא חידוש, מה חידשת בענין?
תעלה רק את החידושים.

עוד עדויות על מרן הגרע"י שדעתו לשער בנפח כפי האמת ולא כחלומותיו של פלוני.
משיעורו של הרב גדעון בן משה
עדות נוספת
642625.png

עוד עדויות על מרן הגרע"י שדעתו לשער בנפח כפי האמת ולא כחלומותיו של פלוני.
משיעורו של הרב גדעון בן משה

הרב עובדיה כתב בעשרות מקומות שיש לשער במשקל, אבל לא בגלל שיסוד השיעור הוא במשקל. ואין בזה חולק.

ברור שיש כאלה שמורים למעשה לילך ע"פ המשקל
לפני בערך 3 שנים שמעתי איזה דרשן בבית כנסת בשבת הגדול, ואמר בשם רב אחד בשם הרב עובדיה . שצריך לאכול 30 גרם כל כזית בין במצות רכות ובין במצות קשות
וזה תמוה ממ"נ.
גם ראיתי מכתב שהרב יצחק כתב כעי"ז אך אינני זוכר היכן

הדבר פשוט שהעיקר הוא שיש ללכת אחר המידה, אלא כיון שא"א לשער זאת לכולם וקשה הדבר תפסו הפוסקים בלשון משקל כיון שהוא קרוב מאוד למידה.
וכמו שאפשר לשמוע בשיעורו של מרן.

אפשר בדיעבד להורות כפי המשקל בעת הצורך, מפני שקשה לשער בנפח וכו'. אבל לא להפוך את הבדיעבד לכתחילה ולהקהיל קהילות ברבים שהמשקל הוא העיקר.
אף אחד לא אומר שהמשקל זה העיקר, אלא שכך מורים לרבים וכך נהגו.

ומפורסמת ההקלטה של הרב בוטבול עם הרב עובדיה שאפי' על משמש מיובש ששוקל 30 גרם אפשר לברך.

להורות לילך לפי המשקל יש בזה גם הרבה מכשולות/חומרות מיותרות
לדגומא, מצות קשות דקות - ברור שב14-16 גרם יש כבר שיעור כזית של כל השיטות (27 סמ''ק) וסתם מחמירים על אנשים ואומרים להם לאכול יותר, בעוד שברור שהשיעור קטן יותר (מבלי להיכנס לנידון שיש הוכחות ברורות שהכזית הוא הרבה פחות מ27 סמ''ק אלא יותר בכיוון ה10 סמ''ק, וכן דעת ג' עמודי הוראה והשו''ע בהלכות ערובין)
והפוך, במצות רכות מי שרוצה לאכול את השיעור הכזית הנהוג (27 סמ''ק) יצטרך לאכול מעל 40 גרם
וכע''ז הדרך.

קבצים מצורפים

ויש גם הקלטות רבות שלו בענין.
החזקה ביותר היא מה שאומר לרב בוטבול שיש לשער במשקל גם לקולא ביוה"כ!!!
תמוה ביותר, זה ממש טועה בדבר משנה, אין לזה שום הסבר, ועוד באיסורי כרת, וצ''ע.

וכך אני בדקתי וכל אחד יכול,

שקלתי 27 גרם מים והרי לי נפח 27 סמ"ק.
מילאתי באותו מקום קמח מצה טחון לעוגות (דק דק) ושוב שקלתי והרי לי כ15 גרם
שזה חצי מצת מכונה.
כזית !

ושו"ר שכבר כתבתי בדיקה זו בראש האשכול ביתר דיוק ופירוט ע"ש.

ויש בזה חומרא וקולא בהמון אופנים.

ראשי תחתית