אתה יכול להסביר לי מה ההבדל בין נותן שמרי יין למיץ ענבים עם קמח, או למתפיח במיץ ענבים? זה אותו הדבר ואותם שמריםומחמת זה נתיר ספק חמץ?
לא מדובר בתמיהות על מנהג ברכת האילנות בשבת או מחוץ לעיר...
מדובר בספק חמץ שאין לנו מושגים בכלל בכל ענין ההחמצה.
דבר שלא היה בעולם בזמן חז"ל והשו"ע מי לוקח עליו אחריות על כתפו??
הרי רבא כבר אמר [עירובין נ"ג ע"א] אנן כי אצבעתא בקירא לסברא. ומה נענה אנן??
יפה שאלתאתה יכול להסביר לי מה ההבדל בין נותן שמרי יין למיץ ענבים עם קמח, או למתפיח במיץ ענבים? זה אותו הדבר ואותם שמרים
נראה שכבודו מונח בסוגיה.יפה שאלת
אבל בתוס' דף כח ע"ב משמע ששמרי יין זה כמו שאור, ומוכרחים לומר שתוס' סובר כמו רוב הראשונים וכמו התוס' בדף לד שמי פירות לא מחמיצים ורק שמרי יין זה כמו שאור
זה בדיוק שאלה האור שמח.נראה שכבודו מונח בסוגיה.
אם מדובר בעיסה שלא נילושה במים יש להעיר דלא שאני ממיין גרידא שמחמיץ מחמת שמרים שבו (לאחר זמן רב). מה אתה מתרץ על זה.
אם מדובר בעיסה שנילושה במים יש להעיר - האם הכוונה בהאי ילפותא דחמץ זה לא הוי נוקשה משום שיש בו ריכוז משמעותי של שמרים?
החידוש אף שהחמיץ לא מעצמו אלא ע"י דבר אחר,אם מדובר בעיסה שנילושה במים יש להעיר אפשר ליישב בקלות את דברי התוס', דלא דמי למים ומי פירות דהוי נוקשה (בהנחה שכך סברו התוס' כאן), דשאני הכא שנילוש במים ורק חומר ההתפחה הוא ממי פירות,
הכוונה שנילושה במים וביין לא הוי בה אלא לאו דנוקשה לשיטתם (לה, רע"ב). דשאני התם שנילוש במי פירות אלא שיש בו מים, משא"כ הכא גרע טפי ששם שמרי יין במים (כמו ששאור עם מים גרע טפי מנתחמץ מאליו).אבל דבר א' לא ברור לי בתוס' בסופו שכ' וז"ל:
תוספות מסכת פסחים דף כח עמוד ב
ול"ד לעיסה שנילושה ביין דלית ביה כרת ויש בה לאו.
שפפושדו זה כרת זה באמת חידוש עצום ונשגבשמעתי מהגאון רבי יעקב יוסף זצ"ל בשיעור שדיבר חריף כנגד היתר הפפושדו, ועמד השואל ושאל "והלא --- מתיר?!", והשיב לו במנגינה הידועה: "הוא מכשיל את ישראל בכרת בפסח" (בסגנון הזה, לא ציטוט מדוייק)
מה זה רלוונטי מה שאמרו פעם? הרי עיקר הטענות זה שיש דברים שהיום יודעים ופעם לא ידעו, אז מי שאמר משהו גם פעם כשעדיין לא ידעו את הדברים - זה לא רלוונטי לנידוננו.שמעתי מהגאון רבי יעקב יוסף זצ"ל בשיעור שדיבר חריף כנגד היתר הפפושדו, ועמד השואל ושאל "והלא --- מתיר?!", והשיב לו במנגינה הידועה: "הוא מכשיל את ישראל בכרת בפסח" (בסגנון הזה, לא ציטוט מדוייק)
למה?שפפושדו זה כרת זה באמת חידוש עצום ונשגב
יש בו חומר שגורם לו להחמיץ?למה?
אם יש בזה חומר שגורם לו להחמיץ, אז הוא נחשב חמץ גמור.
כבר ארז"ל אין בין חמץ למצה אלא משהו,שפפושדו זה כרת זה באמת חידוש עצום ונשגב
לפי מה שראיתי במאמר של הרב אלבה, ד"ר ליכט אומר שעיקר תהליך ההתפרקות הוא בתנור, אבל זה מתחיל קצת כבר מרגע העירוב בעיסה, וממשיך עוד כשזה על המסוע לפני הכניסה לתנור (מסוע באורך 3 מטר שהוא חם קצת)פולט מים בתנור בחום של 60 מעלות.
מלח המגיע ממים אינו כמים, כמו שחיטה שמגיעה מהמים אינה כמים.
אז מה הדיון בגמרא על ותיקא?מלח המגיע ממים אינו כמים, כמו שחיטה שמגיעה מהמים אינה כמים.