פפושדו - דעת רבותינו

השערוריה כל כך חמורה, שהרי אנו אין אנו בקיאין בסימני חימוץ, כך שקשה לסמוך על מדענים.
ויתר על כן, ישנם מדענים שאומרים בפירוש ובצורה ברורה שהחומר המתפיח במחמיץ! כמבואר במאמר של הרב אלבה הנזכר, ואפילו הכי מראים בסרטונים שזה לא מחמיץ,,,, זה חמור מאוד.
ראה לדוג' כמה לא בקיאים אנן בסימני חימוץ
1743414966633.png

ומחמת זה נתיר ספק חמץ?
לא מדובר בתמיהות על מנהג ברכת האילנות בשבת או מחוץ לעיר...
מדובר בספק חמץ שאין לנו מושגים בכלל בכל ענין ההחמצה.
דבר שלא היה בעולם בזמן חז"ל והשו"ע מי לוקח עליו אחריות על כתפו??
הרי רבא כבר אמר [עירובין נ"ג ע"א] אנן כי אצבעתא בקירא לסברא. ומה נענה אנן??
אתה יכול להסביר לי מה ההבדל בין נותן שמרי יין למיץ ענבים עם קמח, או למתפיח במיץ ענבים? זה אותו הדבר ואותם שמרים
אתה יכול להסביר מה ההבדל בין מים למים שיצאו משיבולים שנחשבים מי פירות - אני לא. לכן אין לנו אלא דברי התלמוד והפוסקים, מה שמחמיץ מחמיץ ומה שנחשב סירחון הוא סירחון.

אתה יכול להסביר לי מה ההבדל בין נותן שמרי יין למיץ ענבים עם קמח, או למתפיח במיץ ענבים? זה אותו הדבר ואותם שמרים
יפה שאלת
אבל בתוס' דף כח ע"ב משמע ששמרי יין זה כמו שאור, ומוכרחים לומר שתוס' סובר כמו רוב הראשונים וכמו התוס' בדף לד שמי פירות לא מחמיצים ורק שמרי יין זה כמו שאור

למעשה,
כמעט ברור לי שהתוספות הנזכר שנלחמו בו גדולי עולם אינו ענין לנ"ד,
דאפי' נימא ששמרי יין אינם מחמיצים רק עם מים וכמו שרצה האו"ש לפרש דברהים, וכמו שפירש לנכון הגר"ש עמאר,
עדיין אינו ענין לנ"ד, דהכא זה חומר שלא היה מעולם, ואין שום ראיה להתירו.
וכמו שא"א ללמוד משמרי יין לאבקת אפיה, לצורך הענין וה"ה שא"א ללמוד לנ"ד.
[וכבר כ' כן הגרש עמאר בעצמו]

יפה שאלת
אבל בתוס' דף כח ע"ב משמע ששמרי יין זה כמו שאור, ומוכרחים לומר שתוס' סובר כמו רוב הראשונים וכמו התוס' בדף לד שמי פירות לא מחמיצים ורק שמרי יין זה כמו שאור
נראה שכבודו מונח בסוגיה.
אם מדובר בעיסה שלא נילושה במים יש להעיר דלא שאני ממיין גרידא שמחמיץ מחמת שמרים שבו (לאחר זמן רב). מה אתה מתרץ על זה - האם מי פירות אכן מחמיצים לאחר זמן?
אם מדובר בעיסה שנילושה במים יש להעיר אפשר ליישב בקלות את דברי התוס', דלא דמי למים ומי פירות דהוי נוקשה (בהנחה שכך סברו התוס' כאן), דשאני הכא שנילוש במים ורק חומר ההתפחה הוא ממי פירות,

נראה שכבודו מונח בסוגיה.
אם מדובר בעיסה שלא נילושה במים יש להעיר דלא שאני ממיין גרידא שמחמיץ מחמת שמרים שבו (לאחר זמן רב). מה אתה מתרץ על זה.
אם מדובר בעיסה שנילושה במים יש להעיר - האם הכוונה בהאי ילפותא דחמץ זה לא הוי נוקשה משום שיש בו ריכוז משמעותי של שמרים?
זה בדיוק שאלה האור שמח.
ומוסיף, דאיך יחמיץ בלא מים?
וא"כ מסביר שד' התוס' המה כמו כל הראשונים דמי פירות עם מעט מים מיחמיצין.
ולענ"ד יש הוכחה גמורה וחלוטה לדבריו,
דהא התוס' בתחילה ניסו לומר שזה לא 'שאור' רגיל.
והגע עצמך
אפשר לחמץ עיסה עם שאור בלא מים?
לא יעלה על הדעת.
וא"כ כל ד' התוס' עוסקים בשמרים עם מים וחבל להמשיך לדון.
וראיתי לחכ"א שנתעקש לומר לא כך, אבל זה הפשטות, ועי' בשמע שלמה שהעמיק בד' התוס'.

אבל דבר א' לא ברור לי בתוס' בסופו שכ' וז"ל:
תוספות מסכת פסחים דף כח עמוד ב
ול"ד לעיסה שנילושה ביין דלית ביה כרת ויש בה לאו.

האם תוס' סובר כמו רש"י???? הלא אף א' לא חישבן אותם עם רש"י וצ"ע.

אם מדובר בעיסה שנילושה במים יש להעיר אפשר ליישב בקלות את דברי התוס', דלא דמי למים ומי פירות דהוי נוקשה (בהנחה שכך סברו התוס' כאן), דשאני הכא שנילוש במים ורק חומר ההתפחה הוא ממי פירות,
החידוש אף שהחמיץ לא מעצמו אלא ע"י דבר אחר,
כמדומה שזה כוונתך להבין

אבל דבר א' לא ברור לי בתוס' בסופו שכ' וז"ל:
תוספות מסכת פסחים דף כח עמוד ב
ול"ד לעיסה שנילושה ביין דלית ביה כרת ויש בה לאו.
הכוונה שנילושה במים וביין לא הוי בה אלא לאו דנוקשה לשיטתם (לה, רע"ב). דשאני התם שנילוש במי פירות אלא שיש בו מים, משא"כ הכא גרע טפי ששם שמרי יין במים (כמו ששאור עם מים גרע טפי מנתחמץ מאליו).

שמעתי מהגאון רבי יעקב יוסף זצ"ל בשיעור שדיבר חריף כנגד היתר הפפושדו, ועמד השואל ושאל "והלא --- מתיר?!", והשיב לו במנגינה הידועה: "הוא מכשיל את ישראל בכרת בפסח" (בסגנון הזה, לא ציטוט מדוייק)
שפפושדו זה כרת זה באמת חידוש עצום ונשגב

שמעתי מהגאון רבי יעקב יוסף זצ"ל בשיעור שדיבר חריף כנגד היתר הפפושדו, ועמד השואל ושאל "והלא --- מתיר?!", והשיב לו במנגינה הידועה: "הוא מכשיל את ישראל בכרת בפסח" (בסגנון הזה, לא ציטוט מדוייק)
מה זה רלוונטי מה שאמרו פעם? הרי עיקר הטענות זה שיש דברים שהיום יודעים ופעם לא ידעו, אז מי שאמר משהו גם פעם כשעדיין לא ידעו את הדברים - זה לא רלוונטי לנידוננו.
כיום עיקר הדיו הוא לא אם פפושדו מותר או לא, אלא האם כיום הפפושדו מותר או לא.
כלומר, בד"כ כדנים בזה בפורומים וכד' יוצאים מנקודת הנחה שהרב עובדיה בזמנו צדק, והשאלה היא רק מה הדין כיום.
כמובן שגם על זה יש לדון, אבל עיקר הדיון המתחדש זה כפי שכתבתי, ולכן דנים בזה בכל שנה ושנה.

פולט מים בתנור בחום של 60 מעלות.
לפי מה שראיתי במאמר של הרב אלבה, ד"ר ליכט אומר שעיקר תהליך ההתפרקות הוא בתנור, אבל זה מתחיל קצת כבר מרגע העירוב בעיסה, וממשיך עוד כשזה על המסוע לפני הכניסה לתנור (מסוע באורך 3 מטר שהוא חם קצת)

אז מה הדיון בגמרא על ותיקא?
לא כל כך מבין למה אתה חותר, אבל משום יגדיל תורה נסכם את הסוגיה ובמה שיוצא ממנה לגבי מלח.

בפסחים לט, ב אמרו בשם רב שילא שותיקא מותר ומביאים ברייתא שאוסרת, ומסבירים בגמרא שותיקא המותר הוא תבשיל העשוי ממלח עם שמן וקמח, והאסור עשוי במים וקמח ומלח.

לרי"ף תערובת השמן מעכבת החימוץ גם כשהתערובת מרכיבה מים. להלכה לפי מנהגנו - מדובר בשמן בלבד, כמבואר ברא"ש.

עד עכשיו דברנו על המרכיבים הנוזליים, מה עם המלח?

הרא"ש שם מביא את מנהג אשכנז להחמיר שלא לערב מלח בעיסת המצות, הוא מביא שהנימוק לכך הוא משום שהמלח מחמם העיסה. טענה שהועלתה כנגד המנהג הוא מותיקא המורכב ממלח ושרי. הרא"ש דוחה טענה זו משום שמלח המותר בעירוב בשמן וקמח, אבל בעיסה שנילושה במים ייתכן והמלח בעייתי - גם כשנזהרים בחימוץ, כמו בעיסת המצות. דברי הרא"ש הובאו ביתה יוסף בסימן תנה.

הטור בס"ס תסב מוכיח מדין ותיקא שהלחות שסופח המלח נחשבת כמי פירות, שאם לא כן היה לנו לאסור ותיקא הנעשית בשמן ומלח, לפי מאי דקי"ל שמי פירות עם מים אסורים. לכן פוסק הטור שחיטה הנמצאת במלח ומתלחלחת במים שהמלח סופח - אינה מחמיצה בשום אופן.

יש שלומדים שלפי הטור יוצאת לנו חומרא, שמלח בעיסת המצות אוסר את העיסה למצות, משום שהמלח ולחותו דינה כמי פירות, ומי פירות עם המים ממהרים להחמיץ, כמבואר בסימן תסב (לפי מנהגנו דלא כרי"ף), ראה ביאור הלכה סימן תנה ה ד"ה ונוהגים. אלא שהדבר מפליא, כי הטור בסימן תנה כותב שאין טעם לאסור לתת מלח בעיסת המצות, אלא יש לשמור את המנהג גם בלי טעם... כנראה שהוא לא סבר שמעט מלח מביא בקרבו שיעור לחות דמי פירות הנחשבת כלישה במי פירות, וכך הדיון שלו בסימן תסב היה רק לגב חיטה ששוה הרבה בלחות זו.

לעומת הטור, מרן הבית יוסף ס"ס תסב מחמיר בחיטה השוהה בלחות שהמלח סופח, והוא כותב בשם הר"ן דשאני ותיקא שמאחר ונשתנתה צורתו של המלח והוא מועט - אין בכוחו להחמיץ. ומוסיף בשמו שאפשר שאם הוא מרובה הוא יכול להחמיץ את העיסה. וכך פסק בשולחן ערוך ס"ס תסב, שיש לברור המלח מהחיטה מחמת הלחות שהמלח סופח המחמיצה את החיטה. כנראה דברי הב"י בסימן תנה בשם הרא"ש הנ"ל עוסק בכמות מועטת שאינה סופחת הרבה מים, אבל בהרבה מלח אולי יודה לר"ן שאף במי פירות הוא מחמיץ.

בביאור הלכה סימן תסג ס"ב מביא מריטב"א צד שמלח שניתך למים יש לחלק בו בין בא מן ההר לבא מן הים, שהראשון כמי פירות והאחרון כמים. וכ"כ בדרכי משה ס"ס תסב על דברי הטור הנ"ל. כלומר, הרמ"א מיקל יותר מהר"ן והב"י במלח שחופרים שלדעתם הוא כמים (ככל ששמו כמות גדולה הסופחת מים) ולדעתו הוא כמי פירות, אבל מחמיר יותר מהטור הסובר שמים שסופח אותם המלח - בין הנחפר ובין הבא מן הים - שרו משום שהם כמי פירות.

נערך לאחרונה:
האם הרב דוד יוסף גילה דעתו בנושא זה? (אתמול היה לי שיחה אתו חבל שלא שאלתי)
ידוע ששיטתו של מרן הראש"ל שליט"א לא להוציא פסק הלכה טרם ילמד את הנושא בעיון עמוק, ויברר הדברים עם ת"ח מופלגים מבית מדרשו, יעלה על הכתב שוב ושוב, ואז יביע את דעתו הברורה.
מרן שליט"א מתרחק מאוד משיטת 'גזור הדבק', 'תקוף והשתק'.
כך שאם מרן שליט"א יעסוק בסוגיא זו בעיון, נזכה להמון חידושים עמוקים, אבל כרגע לא נ"ל שיורה בזה מהשרוול.

נראה לי שבספר ארחות מרן העיד שהגרע''י חזר בו בשנותיו האחרונות על התר הפפוצ'דו
וכן הגר''ר אלבז טוען (הובא בספר של הר' אופיר)

עזבו אתכם מכל האמוציות, קצת תרפיה לנשמה:

בלא קשר לאשכול. אבל מה שאומר שם על המוצרים שהבד"ץ מורידים להם את ההכשר בפסח, שהם כשרים לספרדים, כיוון שסיבת הורדת ההכשר היא קטניות, אינו נכון במציאות כלל, ובהרבה מוצרים שיורד להם ההכשר אין ברשימת הרכיבים שום קטניות, וזאת מלבד החשש שכיוון שאין השגחה מהודרת על הליין הכשל"פ יתכן ויש שם מוצרים נוספים שאינם כשרים למהדרין לפסח. ולמזהיר ולנזהר וכו'.

וע"ע בקובץ האוצר המצורף עמוד קנ, שיו"ל ממש זה עתה, במאמר הרב אלבה, כמה חששות חמורים עד למאוד, ויותר מספק כרת. ע"ש, ותחרד נפשך.

קבצים מצורפים

בלא קשר לאשכול. אבל מה שאומר שם על המוצרים שהבד"ץ מורידים להם את ההכשר בפסח, שהם כשרים לספרדים, כיוון שסיבת הורדת ההכשר היא קטניות, אינו נכון במציאות כלל, ובהרבה מוצרים שיורד להם ההכשר אין ברשימת הרכיבים שום קטניות, וזאת מלבד החשש שכיוון שאין השגחה מהודרת על הליין הכשל"פ יתכן ויש שם מוצרים נוספים שאינם כשרים למהדרין לפסח. ולמזהיר ולנזהר וכו'.
ייש"כ, עכ"פ באווירה משעשעת זו אספר שלפני כ10 שנים רציתי לקנות איזה מוצר שירד ממנו הבד"ץ, והתקשרתי לבד"ץ לשאול "למה" האם הסיבה שירד ההכשר זה קטניות ואם אני כספרדי יכול לאכול על צד שאין בעיה אחרת. וענה לי מאן דהו, כך: "אין למה!! אין למה!!, אנחנו מקבלים 1000 טלפונים ביום! תתקשר אחרי הפסח!!....[אמר, וניתק...]".

נערך לאחרונה:
הבעיה בפפושדו מתחלקת ל-ג' חלקים.
א. אלו הסוברים שיש בעיה לאכול בפסח מצה עשירה. (האשכנזים).
ב. אלו הסוברים שיש בעיות אחרות במפעל, כגון יין נסך או שלא שומרים כמו שצריך ממים. (והדברים כבר הופרכו ו/או כיום השתנתה המציאות, ועכ"פ אני לא חושב שהיום מישהו יסבור כך).
ג. אלו הוסברים שמצה עשירה מותרת, ובמפעל עושים הכל כהוגן, אבל יש בעיה בחומרי ההתפחה שמכניסים, והם אלו שהופכים את העוגיות לחמץ. (וזו דעת רוב העולם).

הועלה לעיל
דברי הרב אברהם יוסף לפני כשבוע בצורה תקיפה כנגד המדברים נגד הפופשדו.
כמובן אף מילה על החומר המתפיח. שהוא הוא הבעייתי. מדברים סחור סחור על דברים צדדיים. לוקחים מי פירות וביצים ומרגינה שאין בהם טיפת מים, אבל מערבים עם חומר שנוצר ממים ומייצר מים וגורם התפחה...

ראשי תחתית