הערות על ספר "אוצר השיער" בדין פאה

ראשית, גם החולקים על השלט"ג כגון הבאר שבע שהביא שם נראה שאסרו רק מצד מראית העין ולא מצד פריצות דאורייתא, וכפי שהארכתי בקובץ תגובה הנ"ל (עמ' צד), גם בדברי הבאר שבע וגם בדברי עוד אחרונים, עי"ש.
וכן נראה שהבין הסבא קדישא הנ"ל גופיה, דכתב שם בד"ה עוד ראיתי בתשובה של הבאר שבע, וכו', על מה שכתב הבאר שבע שגם אם נאמר שהפאה נכרית היתה גלויה מ"מ כל זה בחצר אבל בחוץ אסור, וכתב על זה הסבא קדישא "ואיני מבין דבריו, דא"כ תקשי ליה דלמה הוצרכו לאסור ברה"ר משום גזירה, תיפוק ליה דאסור משום פרועת ראש דהוי דאורייתא דבלא"ה לא תצא". ואילו הבאר שבע היה סובר שזה אסור רק מדרבנן, לא היה לו לסבא קדישא לנקוט לשון זו על דבריו. וגם את"ל שכתב לשון זו על דבריו מפני שאיהו גופיה ס"ל הכי ולא בדעת הבאר שבע, מ"מ בדעת עצמו מיהא מוכח דהכי ס"ל - דהוי דאורייתא, ולא כפי שכתבת.
שנית, כן מוכח גם בלשון הסבא קדישא לפני כן - בד"ה וא"כ, שכתב "דלא מהני ואינו חוצץ להציל מאיסור פריעת ראש", ופשוטו כמשמעו שפאה נכרית "לא מועילה" ו"אינה חוצצת" מהאיסור המקורי של פריעת ראש, דהיינו איסור תורה.

"פריצות" אינה איסור דאורייתא, שהרי כל ענייני הפריצות של דת יהודית נאסרו רק מדרבנן ולא מדאורייתא, למרות כל לשונות הראשונים שיש בזה פריצות וזימה.

ומה שכתב דלא מהני להציל מאיסור פריעת ראש, כבר כתבתי לעיל שהמילים "פרועת ראש" לא מורים על איסור דאורייתא, כדכתב הטור (אבן העזר הלכות כתובות סימן קטו) "ואיזו היא דת יהודית יוצאת וראשה פרוע" ומבאר דאע"פ ששערה מכוסה במטפחת, והוא איסור דת יהודית מדרבנן.

ומה שכתב אליבא דהב"ש, לא כתב אלא לדחות דבריו, דלמה הוצרכו לגזור שמא תצא לרה"ר, הרי בוודאי לא תצא לרה"ר אם יש בזה פריעת ראש. ואע"פ שנקט "פרועת ראש דאורייתא", כל דבריו אינם אלא בדרך "אילו", אילו היה בזה איסור דאורייתא (ובאשר לדעת הב"ש, לא יועיל מאומה אם הוא עצמו לא אסר מדאורייתא).

ואיהו גופיה אסר בהמשך דבריו להרמב"ם משום דת יהודית מדרבנן, שהרי בעינן רדיד על הפאה כמו דבעינן על המטפחת, וסיים דאסור משום מראית העין שגם הוא איסור דרבנן.

ומה מגוחך לקחת תשובה בת 16 עמודים (!) ולהוציא ממנה משפט אחד שנכתב כדי לדחות את דעת הב"ש, וממנה להסיק שאסר מדאורייתא, כאשר יכל לכתוב במפורש לאורך כל תשובתו שאסור הדבר מדאורייתא כמו גילוי הראש עצמו.
 
הבאר שבע מגדולי האחרונים כתב שהפאה נכרית היתה מכוסה, האחרונים בקושי דחו את ראיותיו, ומי ש'דן' בדבריו (כמו היעב"ץ הסבא קדישא ועוד) רובם הסכימו עם דבריו, ובוודאי שיש משקל גדול יותר למי שדן בראיות מאשר מי שרק העתיק את השלטי גיבורים ותו לא, וגם מי שדחה קצת ראיות מהבאר שבע מ"מ לא התייחס לכל ראיותיו, וגם דבריו צ"ב (ואכמ"ל)

הוא לא מגדולי האחרונים יותר מהרמ"א שחי הרבה לפניו, ומהמג"א שנולד 14 שנים אחריו.

וזה שלא דחו ראיותיו, הוא לגריעותא, שלא ראו אפילו צורך לדחות ראיותיו, והראיה שהאחרונים שבאו הרבה אחריהם דחו כל ראיותיו במישרין, לא הותירו אבן על אבן.

ואדרבה, מפרסום ספר הב"ש עד פרסום ספר יעב"ץ עברו עשרות שנים שבמהלך אף אחד לא הצטרף אליו אלא אדרבה כל גדולי האחרונים (הרמ"א, הלבוש, הפרישה, המג"א, הגאון בעל תוס' יו"ט, העטרת זקנים, אליה רבה, באר היטב, פרי מגדים) כתבו בפשיטות להיתר, ולפי מה שכתב האפי זוטרי - התפשט המנהג בכל איטליה במהלך השנים הללו.

וגם לאחר היעב"ץ, כתבו עוד עשרות אחרונים להתיר, כאשר חלק מהם דוחים את ראיות הר"י שהביא הב"ש כנ"ל, וביניהם הגאונים בעל שו"ת שואל ומשיב ובעל שו"ת מאמר מרדכי, שהם נכדי הר"י ובכל זאת יצאו לחלוק עליו וביארו שהטעמים שכתב לאסור לא שייכים כיום כאשר התפשט המנהג, וגם הוא לא אסר אלא בגלל שהיה זה בגדר פרצה בזמנו.

א"כ מהיכי תיתי לכתוב בדיחות כאלה שאין לנו להתייחס אלא לבאר שבע ולא לגדולי האחרונים עמודי ההוראה, כיוון שלא פלפלו בדבריו?
 
ועל אחת כמה וכמה כאשר מתווסף לכל זה דברי ראשונים רבים שמבואר כדברי הבאר שבע [וכדברי עוד אחרונים רבים שנקטו כמוהו], והאחרונים לא התייחסו ולא דנו בדברי הנך ראשונים, ממילא בודאי שכך יש לנו לנקוט, דאם קבלה נקבל ואם לדין יש תשובה. ועוד, דגם אם תרצה לומר שבראשונים מסויימים היה מקום לפלפל (אע"פ שפשט דבריהם לא כך), מ"מ אחרי שיש שני ראשונים מפורשים (תוס' ר"י הזקן, וספר הנר) שכתבו בפירוש שהפאה היתה תחת הסבכה, ואלו לא נדפסו בזמן האחרונים, בוודאי שכן יש לפרש גם בכוונת שאר הראשונים שבלא"ה פשט דבריהם שהפאה היתה מכוסה, כמו השיער עצמו (כי הפאה היתה תחליף לו) וכאמור.

חלמא טבא חזית, אין שמץ ראיה מהראשונים אלא להיפך ממש, יש ראיה מהראשונים שהפאה היתה מגולה, ותוס' ר"י הזקן שאתה מנפנף בו בכל הזדמנות, כתב במפורש "פאה שהיא משערות תלושות ואי חזו להו כלל מחייכי עלה", דהיינו שהרואה פאתה יגחך עליה ואם הפאה מכוסה כיצד יגחך, זאת אומרת במפורש בדבריו כדברי התוס' שלנו שגם הם כתבו שאסורה לצאת עם הפאה בשבת, כיוון ד"וודאי דמחכו עלה", רק שאתה דחית אותם באוקימתות משעשעות, ולא די בזה אלא אתה כותב ש"מפורש בהם" כדבריך...

הדבר היחיד שמפורש בתוס' ר"י הזקן הוא שהפאה היתה צמה קלועה היוצאת מהכיסוי גם ברשות הרבים, כי לא יתכן שהיתה תחת הסבכה ומצד שני גם שהיתה גלויה ומחכו עלה, אלא שעיקרה קשורה בשיער תחת הסבכה, וצמתה יוצאת חוץ לכיסוי ומגולה ומחכו עלה (כל אלה שמכירים אותה שאין לה שיער, ועתה השתמשה בפאה, כהיום שרואים מישהו קרח ופתאום חובש פאה על ראשו).

וכן לשיטת המביאים ראיה מחוטי שיער, נראה מדברי הראשונים שהיו אלה שערות קשורות סביב צמתה הקלועה, או כתוספת שיער לצמתה, כדאיתא בריבב"ן למסכת שבת (דף ס"ד): "בחוטי שער בין משלה בין משל חברתה, שער של אשה אחרת, שיהו קליעותיה גסות". וכן כתב הר"י מלוניל (שם), "בחוטי שער, לכרוך בהן שערות ראשה ולקלוע בהן קליעת ראשה". וברש"י (שם) ובנימוקי יוסף (שם) ובר"ן (על הרי"ף שם דף כ"ח), "יוצאה אשה בחוטי שער. שקולעת בהן שערה". ובספר הבתים (שם), "יש מי שביאר חוטי שער שקולעת בהן שערה וקווצותיה. וכתב הר"ם ולא תצא זקינה בשער של ילדה [אבל ילדה יוצאת בחוטי זקנה]... וטעם הדבר מפני שהוא גנאי לה, ותשלפם ותבא להביאם ד' אמות ברשות הרבים".

וכן בגמ' שם אמרו שלא תצא זקנה בשל ילדה וילדה בשל זקנה, וביארו תוס' "דכיון דגנאי הוא לה ודאי מחכו עלה", וכן בריטב"א (שם) "דבודאי מחכו לה עלה ושלפא ומתייא להו בידה", ובחידושי הר"ן (שם) "דילמא מחכו עלה כשהיא מתנאה בשער של ילדה ושקלא להו ואתיא לאיתויינהו", ובנימוקי יוסף (שם) ובתוס' הרא"ש (שם), "דזימנין דמחכו עלה ואתי לאיתויי". ומכל זה מוכח בפשטות שהיתה צמתה הקלועה גלויה ברשות הרבים, דאם לא תאמר כן אין שום הבנה לכל הנ"ל.
 
ויעוי' ביו"ד סי' צח לעניין תערובת מין במינו ומין בשאינו מינו, שהרמ"א כתב דאזלינן בתר שמא, וכ"כ המהרש"ל, וכן כתבו ג"כ הב"ח והלבוש, וכן נראה לכאו' ג"כ מריהטת לשון הט"ז, ומבואר שכל גדולי ההוראה נמשכו בזה אחר דברי הרמ"א, ואח"כ בא הש"ך והוכיח בראיות עצומות שלא ייתכן דאזלינן בתר שמא אלא בתר טעמא, ואחר דברי הש"ך הסכימו לזה כל האחרונים וכן נקבע ההלכה בפשיטות בלי ספק, וכמוש"כ שם הפמ"ג, ואף שאין להשוות הדברים לגמרי כמובן, אבל יש להראות מכל זה שזה פשוט שא"א להכריע ההלכה על פי מה שגדולי בעלי ההוראה נמשכו אחר דברי פוסק מפורסם, דאי"ז בהכרח שנחתו בזה לכל הטענות והראיות שיש בזה, ועיקר קביעת והכרעת ההלכה היא לפי מה שרואים נטיית גדולי האחרונים שדנו בעומק הדברים ונשאו ונתנו בזה, וזה דבר פשוט וידוע לכל יודעי דת ודין.

מזל טוב על לימוד איסור והיתר, אבל לא קרב זה אל זה. הש"ך הוא מגדולי האחרונים בעצמו, ונולד רק 50 שנה לאחר פטירת הרמ"א, ולפסיקתו יש משקל גדול בהלכה, ואחריו נטו כל האחרונים, ממילא אין שום קשר לנדון דידן שאדרבה רוב האחרונים התירו פאה ונסמכו על הש"ג והרמ"א והוסיפו לדחות ראיות החולקים ולבאר טעמי המתירים בעומק לפנים מעומק, רק שראשוני המתירים לא ראו צורך להאריך בזה כלל היות והדברים מבוארים להדיא בגמ' ובראשונים שהפאה היתה גלויה וכנ"ל.

ועל זה כתב הגאון האדיר רבי משה פיינשטיין "וכמעט שמוכרח מהגמ' פרק במה אשה, שאם איירי דיוצאה בפאה נכרית דוקא במכוסה, לא היה שייך לומר דעל שערות זקנה לילדה ניחוש למחכו עלה".
 
גם אל תשכח שאתה עצמך מחזיק בביאור מחודש ב"פאה נכרית" ואתה מודה שזה כנגד כל האחרונים בהבנת דברי המשנה והראשונים ומאריך להוכיח שאין בזה כל פסול וכו' וכו', אלא שכאשר זה לא מסתדר לך אתה מאריך במילים מזלזלות, וחבל שזו הרמה.

יחי ההבדל... אני הבאתי כאן ביאור מחודש מהקדמת הספר "חן וכבוד" המחזק את דברי הש"ג והרמ"א והבאים אחריהם ואדרבה הוא משתלב כפתור ופרח בדברי שלטי הגיבורים ("נשים היוצאות בכיסוי הראש שלהן" כלומר שראשן מכוסה בכיסוי, אלא ש"במקום קליעת שערותיהן נושאות שערות חברותיהן", דהיינו שבמקום קליעת הצמה קושרות פאה נכרית ומגלות אותה), וכן בדברי הרמ"א (שנקט זאת בסי' ע"ה אגב שיער היוצא מחוץ לצמתה, ולא הביא דין זה באבן העזר סי' קט"ו, וכן התיר גם פאה שדרכה לכסותה, ומדוע שאשה תכסה את הפאה שלה), וכן לפי זה מתבארת הראיה מ"חוטי שיער" כפתור ופרח, ועוד ועוד.

רק שאותם האחרונים שבאו הרבה אחריהם ודנו בדברי הש"ג לתרץ ראיותיו, הלכו בדרך אחרת, והביאור הנ"ל מיישב דבריהם בדרך אחרת, ומיישב המנהג בדרך אחרת, המתקבלת יותר על השכל הישר, שלא אוהב תירוצי סרק (שאתה מרבה להשתמש בהם).

אבל אתה שכותב על הרמ"א וגדולי האחרונים שלא דנו בראיות הש"ג עשו "העתק הדבק" מהש"ג כאחרוני האחרונים בדורנו שאחד מעתיק מהשני, הלא תבוש לכתוב מילים מזעזעות כאלה.
 
אכן, הרבה אחרונים ציטטו את השלטי גיבורים והרמ"א וכו' ותו לא, ולא דנו בזה, וממילא בודאי שיש לנקוט כהאחרונים האחרים - שדנו בזה יותר, שבודאי יש להם משקל יותר בהלכה, ובפרט שבראשונים מבואר כדבריהם.

אתה לא עונה מאומה על מה שכתבתי, רק ממשיך עם הקביעה המוזרה שיש לנקוט כהאחרונים שדנו בזה יותר (כביכול אין אחרונים שדנו בזה בהרחבה לתרץ קושיות הש"ג, כמו תשובה מאהבה, עדות ביהוסף, בית יצחק, שו"ת רבי עזריאל, סתרי ומגני, וזה כתבתי רק על קצה המזלג מתוך הזיכרון).

וגם ש"בראשונים מבואר כדבריהם", זה אתה החלטת, וגם אם תחזור על כך 1000 פעם, זה לא ישנה את המציאות וכנ"ל.
 
התכוונתי לאות א' של 'התשובה' של הישכיל עבדי, לא לאות א' של 'השאלה'. ושם כתב "ולכאורה מדוע נשתנו מדין בגדי צבעונין שלה, וכו', לכל הפחות בזמן שהן עליה ומייפין אותה, הרי אם מסתכלין בה, עלול לבא לידי הרהור". כלומר הוא הבין שמסברא צריך לאסור, ואחר כך 'הוצרך' לתת סברא בזה מכח השלטי גיבורים. אבל אם אין מקור לשלטי גיבורים אין טעם 'להתעקש' לומר בזה סברות מחודשות.

גם אני התכוונתי לאות א' של התשובה, ולא של השאלה, שאות א' של התשובה היא המשך ההוה אמינא של השואל, שפאה נכרית "דלפעמים היא יותר יפה משיער ראשה ומייפה אותה יותר, ואתי לידי הרהור", ועל זה כתב "דלכאורה מדוע נשתנו מדין בגדי צבעונין שלה", שכל זה הוה אמינא בדבריו כדי לכתוב מה שנראה לו לדינא, ואתה ציטטת את זה וכתבת על זה ש"הבין שמסברא צריך לאסור, ואחר כך הוצרך לתת סברא".

אני לא יודע אפילו אם אפשר לקרוא לזה "דמגוגיה", פשוט לקחת את דבריו ועשית בהם כבשלך.

מה שכתב בהוה אמינא זה מה שהוא סובר באמת, ומה שכתב בהמשך זה מה שהוא "הוצרך מכח השלטי גיבורים"... וממילא אם אין מקור לדברי השלטי גיבורים, ונפלה סברתו (כאן אתה נשען על עוד משהו שהחלטת עבור שלטי הגיבורים), אין "צורך" למה ש"הוצרך" הישכיל עבדי. פלפול ילדותי ומביך עד מאוד. אתה מחליט מה התכוון הש"ג, אתה מחליט היכן טעה, אתה מחליט שמסתמא יחזור בו מסברתו, אתה מחליט גם עבור מי מהאחרונים שחיזק את סברתו, שבאמת הוא לא חושב כך אלא "הוצרך" וכעת "אין צורך להתעקש".
 
לא הבנת את דבריו. הוא הבין בדברי השלטי גיבורים ששיער תלוש אינו ערוה כלל, ומותר אפילו "להסתכל" עליו, ועל זה הקשה מאי שנא מבגדי צבעונין, וכלשונו: "והנה ממ"ש דאינם ערוה, משמע דמותר לקרות לפניהם, וכן אפילו להסתכל בהם, כיון דאינם מגופה, ולכאורה מדוע נשתנו מדין בגדי צבעונין שלה" וכו'.
ואף שאמת נכון הדבר שאין דבריו מוכרחים בזה, די"ל שעיקר כוונת השלטי גיבורים היא רק לענין יציאה לחוץ וכן ק"ש 'כנגד' פאה נכרית, אבל לא 'להסתכל' על הפאה נכרית ואין זה תלוי בזה, אבל מ"מ כך הוא הבין, ומפני זה הקשה, כמפורש בדבריו

זהו בדיוק מה שהערתי, שאין כאן בדברי הש"ג "היתר הסתכלות" אלא שאינו ערוה לק"ש מפני שאינו גורם הרהור (וממילא אין גם לאסרו מדין פריצות ברה"ר, אם לא חל עליו דין פריעת ראש דאורייתא), אבל לא שיהיה מותר להסתכל בו, כמו שמול פניה אפשר לקרוא ק"ש, אבל לא שמותר להסתכל בהם ככל שירצה.

ואדרבה מדין בגדי צבעונין יש להביא ראיה להיתר, וכנ"ל.
 
לא "אני" החלטתי, אלא "הראשונים" החליטו, וכפי שהתבאר בקובץ תגובה הנ"ל (עמ' כג והלאה, ובעוד דוכתי). וממילא בוודאי שרבי עובדיה הדאיה היה מסכים עם דברי הראשונים, ולא היה חולק עליהם

גם זו דרגה חדשה של דמגוגיה, לסלף את דברי הראשונים ואז להישען עליהם לכל אורך הדרך, וגם לבטל כחרס הנשבר את כל גדולי האחרונים שהתירו, כי "נעלם מהם דברי הראשונים" או לא זכו להבין את דברי הראשונים כמוך.

וכמפורש בדברי התוס' ר"י הזקן וספר הנר, ועוד ראשונים רבים

ומרוב שיש ראשונים רבים, אתה מנפנף כל הזמן בשני אלה שנדפסו לאחרונה... (וגם מהם אין ראיה אלא להיפך, וכנ"ל).
 
ברור שסברא של "נפש חיונית" שכאשר אין נפש חיונית הוי כ"פגר מת" שלא שולט בו היצר הרע, היא לא ניתנת להיאמר אלא מדברי חז"ל, ש"קים להו" הכי, ולא יתכן שהשלטי גיבורים או הישכיל עבדי או כל חכם אחר, ימציא כן מעצמו. וכל שכן שעל ידי זה תצטרך להמציא שהנפש חיונית הזו תלויה ועומדת רק בשיער אבל בגוף אין נפק"מ וכו' וכו', שבודאי חילוקים אלו אינם ניתנים להיאמר מסברת כרס גרידא. והבוחר יבחר. [וממילא אם אין חז"ל כזה (מאחר שהפאה של הש"ס היתה תחליף ל'שיער' עצמו, ומכוסה כמו השיער), שוב אי אפשר לומר ש"קים להו לרבנן" הכי כאשר אין רבנן כזה וכאמור].

אין נפק"מ גם אם תתעקש ש"קים להו לרבנן" היינו לחז"ל, למרות שחז"ל לא דיברו בזה אלא רק משמע מדבריהם, הרי הש"ג הביא ראיות למכביר, גם ממסכת שבת וגם ממסכת ברכות, ששיער שאינו נראה עם הבשר אינו ערוה, וגם לא פרועת ראש, דאילולא כן לא היתה מותרת לגלות צמתה, ולא את הפאה נכרית שהיא תחליף לצמתה, וממילא כל שהשיער תלוש והוא עומד בפני עצמו ואינו מחובר לראש, אין בו שיער באשה ערוה ואין בו פריעת ראש.

קל וחומר אליבא דהרא"ש ששיער שרגילים בו אינו ערוה, שאין מקום לאסרו כי אין בו פריצות כלל, וגם אינו גילוי ראש כי הראש מכוסה.

(כל זאת כתבתי להסביר דברי הישכיל עבדי, אבל אליבא דאמת אין צורך בכל זה, אחר דברי הראשונים ששיער שרגילים בו אינו פריצות. וממילא כל שהראש מכוסה, לא נותר אלא שיער שרגילים בו וכנ"ל).
 
ובעניין ה"שיער המונח על השלחן" עי' מה שהשבתי על זה בקובץ תגובה הנ"ל (עמ' קעז).

היות ואתה שוב ושוב שולח אותנו ל"קובץ תגובה" (היינו תגובותיך בפורום לתורה, שאתה בתגובותיך אלה מעכב אותי מלהגיע לשם), אקדים את המאוחר ואתייחס לזה, למרות שבכך נהרס הסדר הטוב ואני צריך להחזיק ראש על מה כבר הגבתי ועל מה עדיין לא הגבתי.

ובכן העתקתי את תגובתך מפורום לתורה:

יש הבדל מהותי בין שיער גלוי על ראשה של אישה לשיער מנותק המונח על השולחן. השיער על הראש הוא חלק מהופעתה החיה של האישה ויש לו קשר ישיר אליה ואל יופייה, והוא חלק מהופעתה הכוללת - מסודר בצורה מסוימת, משקף את טיפוחה וכו', בהקשר הזה, הוא בהחלט יכול לתפוס את העין ולעורר מחשבות גם אם כולן 'רגילים' בו, מה שאין לשיער מנותק. ואף שבשאר איברים יביא הרהור גם בכאשר נמצא האיבר על השלחן, אין זה ראיה אלא ששיער הוא 'פחות' מביא הרהור משאר איברי הגוף, אבל מכאן ועד למסקנה ששיער על ראש אישה אינו במהותו פריצות כאשר רגילין בזה, הדרך עוד ארוכה ואין לזה שום הכרח.
ועוד, שגם בשיער עצמו - ההשוואה לשיער על השולחן קיצונית מדי, שהרי ישנם מצבים ביניים, למשל, תמונה של שיער ארוך ומתנופף יכולה בהחלט לעורר תחושות והרהורים גם בלי להיות מחובר ישירות לאשה. קל וחומר כאשר השיער נמצא על ראשה של אישה כחלק ממראה הכולל שלה.
ועוד, שהרי באותה מידה ניתן לומר כן על בשר האשה, שהרי טפח על טפח באשה הוא ערוה ללא ספק, ואילו אם נשים אותו על השלחן, יהיה חסר כל טעם, אלא מה, ההקשר משנה הכל, ובדיוק כך גם השיער וכנ"ל.

אין שום הבדל מהותי, ואתה סותר עצמך מיניה וביה כשאתה כותב "ואף שבשאר איברים יביא הרהור גם כשהוא מונח על השולחן"... ואתה מוכרח להודות בעל כרחך שלא בטובתך שיש הבדל בין השיער לבין איברי הגוף, רק שכדרכך אתה מעמיד אוקימתא שהשיער מביא פחות הרהור משאר איברי הגוף, אבל עדיין פריצות.

וברור ופשוט שגם תמונת שיער לא מביאה הרהור (וכדלא כפי שהמצאת, רק שאתה יודע שעל תחושות אפשר להתווכח ולהמציא סברות עד אין סוף), להבדיל מתמונת הגוף שמביאה הרהור גם כתמונה, קל וחומר כאשר אחד מאיברי האשה מונח על השולחן, שמביא הרהור, אבל שיער אינו מביא הרהור כלל. אלא הוא כבגדי צבעונין המוסיפים יופי לאשה ותו לא (ואשה מכוערת עם שיער נאה, לא תביא הרהור לאף אחד).

ואנו לא מדברים על "טפח", אלא על שיער שלם באורך קילומטר, שאם הוא מונח על השולחן לאו כלום הוא.

ולא צריך להגיע לשיער על השולחן, זה נקט הגאון "מאורי אור" לרבותא, אלא שיער המונח על ראש אשה רווקה - אינו מביא הרהור לאחר שרגילים בו, כן כתבו הראשונים ותו לא מידי.

וכן ברא"ש ובטור (אה"ע סי' ס"ה) פסקו שאע"פ שקיימא לן שאסור להסתכל בפני הכלה, מ"מ בפריעת שערה מותר, וכן פסק הרמ"א שם. דהיינו שפריעת שערה גורמת פחות הרהור מפניה שאינם צריכים כיסוי כלל.

ויש להבין דבריהם, שהרי אם מסתכלים על שערותיו של האדם, בהכרח שמסתכלים בפניו (אם מסתכלים מלפנים). אבל לפי הביאור שכתב בהקדמת חן וכבוד הכל מיושב, כי איירי שראשה מכוסה ורק צמתה פרועה על כתפיה, ובאופן זה אפשר להסתכל על שערותיה בלבד. וזו עוד ראיה שהשיער גרידא אינו כלום.
 
[ואמנם אילו זו היתה הפאה נכרית של הש"ס היינו נזקקים 'להבין' ולתת בזה איזה טעם אפילו מחודש, אבל לפי מה שהתבאר שלא זה הפאה נכרית של הש"ס, א"א להיתלות ב'דברי נביאות' אלו]

כפי שכתבתי, אין צורך כלל לסברתו של הישכיל עבדי, כאשר הגר"ע יוסף שאתה בעצמך מצטט בלהט, כתב מפורש שחור על גבי לבן שאין הרהור כלל בשיער בזמננו, וחיזק זאת מדברי הראשונים בברכות, וחזר על זה שוב ושוב כדי להתיר ק"ש מול שערה הטבעי, ובהערות בכת"י לשו"ת יביע אומר (הנדפס מחדש), הגדיל הרב לכתוב בהיתר גילוי "שתי אצבעות" מהראש עצמו, וכתב "נראה להקל לפי דעת המהר"ם אלשקר סימן ל"ה, שכל שנהגו לגלותו לא שייך הרהור כלל ומותר". ואם על שיער מחובר כך, על אחת כמה וכמה שיער תלוש, שכל שנהגו לגלותו לא שייך בו הרהור כלל, וסותר לכאורה לדבריו הנ"ל.
 
ראשית, הוא סה"כ הביא שהמהר"ם אלאשקר כתב שבמעט שער אם נהגו לגלותו שפיר דמי, אבל לא התכוין לומר שכל דבר אם רגילים לגלותו שפיר דמי. וזה פשוט.

הוא כותב "כל שנהגו לגלותו" לא שייך הרהור, רק שמדין פריעת ראש, יש להתיר רק שתי אצבעות (ולמעשה מצדד שם להתיר מפני שרוב הראש מכוסה... וכן ניסה לדייק מספר תשורת שי להתיר בגילוי רוב הראש) אבל לא שאם יתגלה יותר אז שייך הרהור כי כבר אינו מעט שיער.

ופוק חזי לנשים בימינו שסומכות על היתר זה ומגלות שערן בשופי, גם שתי אצבעות משטח הראש שמתרחבות ליותר מזה, וגם קצוות שיער יורדים על פניהם כדברי מהר"ם אלשקר (וגם בזמן מהר"ם אלשקר לא היה זה "מעט שיער" אלא דבר בולט).
 
[חבל שלא כתבת שיש סתירה לדברים מ"פניה ידיה ורגליה" שתלוי אם רגילים לגלותו, ואם בשר עצמו כך - שיער על אחת כמה וכמה...].

מה שגיחכת מבואר להדיא בספר "חוקי הנשים" להגאון בן איש חי וזה לשונו, "וחוץ לאומתם נעשה גילוי השיער כמו גילוי פניהם וכפות ידיהם, ואינו גורם הרהור אצל האנשים במבט עיניהם", וכתב על זה שאין לנו מה להשיב על טענה זו.

והיות וביקשת ממני לעיל:

ידידי, בבקשה ממך לפני שאתה מגיב משהו, תבדוק שלא הגבתי על זה כבר.
לדוגמא על החוקי הנשים הנ"ל, הגבתי בקובץ תגובה הנ"ל עמ' קלט. וכן על עוד דברים.

למרות שעדיין לא הגעתי לזה ואני מגיב על סדר הדברים, הלכתי מתוך סקרנות לראות כיצד ניסית לדחות זאת, והשתוממתי לראות כיצד דחית את הדברים המפורשים הללו בדברי הבל ממש, ועל זה כתבת שם "ולפ"ז מוכח שלא כהבנתך"! לא פחות ולא יותר!! מוכח!!!

הלכת וטרחת להשיג את התרגום הערבי, ציטטת אותו, כל זה בשביל להעלות חרס בידך - איזה שהוא הבדל קלוש בין התרגום שהבאתי לבין התרגום שתירגם לך איזה ידיד (איני יודע מה יותר מדוייק, אבל אין טעם אפילו לברר זאת), כי בתרגום שהבאתי כתוב "ולפי הדין שלנו אסור הדבר", ובתרגום שלך כתוב "ולפי הדת שלנו אסור להם לנהוג כך", ועל זה בנית בניינים מביכים... לא יאומן כי יסופר.

וכי יש הבדל אם כתב "אסור להם" או "אסור הדבר" באופן כללי? וכי לא ברור לפי שתי הגרסאות שהדבר אסור לפי הדת היהודית, גם לנו וגם להם?

אבל הוא ממשיך וכותב, שיש להם איזה התנצלות, ולנו אין מה להשיב על זה!!

כיצד אתה מתעלם מדברים כל כך ברורים בפלפולים מסוג "הוא לא התכוון שהוא מסכים, הוא רק הציג קושיה ותירוץ הדורשים עיון"... האם אתה מאמין לדברים שאתה כותב ודוחה בקש?

אם יש הרהור בשיער גלוי, והשיער אסור משום פריצות, וכו' וכו' ככל ההמצאות שהמצאת, האם אין מה לענות על טענה זו? וכי השיער הוא כמו הפנים והידיים והרגליים לשיטתך? וכי לך לא היה מה לענות על טענה זו?

ברור שאין בדבריו היתר ברור לדינא ללכת בשיער גלוי במקום שנוהגים כך, ואולי רק כלימוד זכות על אותם הנוהגים כך, אבל יש בדבריו אמירה ברורה שהטענה שאין הרהור צודקת! ודון מינה ואוקי באתרין, שפאה נכרית על אחת כמה וכמה שאין לחוש!
 
שנית, אין זה קשור כלל לדברי הישכיל עבדי הנ"ל, שלא כתב להתיר מצד הרגילות וכד', אלא מצד שיש הבדל בין שיער תלוש לשיער רגיל, ששיער תלוש הוי כ"פגר מת" ולא שולט בו היצר הרע. וזה אכן דברי נביאות.

בוודאי שלא קשור לישכיל עבדי, אלא קשור להגר"ע יוסף עצמו, בעוד שהוא מקשה על הישכיל עבדי שכתב דברי נביאות, אבל לא חש לקמחיה שלדברי עצמו אין כאן הרהור כלל.

הוצאת דברים מהקשרם לגמרי, וכפי שהארכתי בקובץ תגובה הנ"ל (עמ' ט-י), עי"ש באורך.

כבר דחיתי באורך על כל מה שכתבת באורך. מיותר לציין ששום דבר לא הוצא מהקשרו, והיה כאן רק חוסר הבנה מצידך בדברי הראב"ן, ולא הפנמת שמדובר במנהג רווח של נשים אבלות. ומזה תלמד לא להתלהב ממה שכתבת באורך, ולא להתלהם בהאשמות סרק.
 
בראשונים [וכן באחרונים רבים אחרים] מבואר שטעם איסור פריעת ראש ביסודו הוא מצד הרהור ופריצות, וכפי שהארכתי בבגדי קודש (עמ' רמד והלאה)

בראשונים לא מבואר אלא להיפך, כמו שכתב החסד לאברהם לבאר בדעת רש"י בביאורו העיקרי שהכיסוי הוא מנהג ישראל המוזכר בתורה ולכן נחשב דאורייתא, כעין גזירת הכתוב ותו לא.

וכן כתב הגאון רבי ישראל דוד טאוב שליט"א, האדמו"ר ממודז'יץ ארה"ב, בספרו "יד יחזקאל" (כת"י) להוכיח מהרמב"ם שלדעתו אין איסור לקרוא ק"ש מול שיער אשה, כי אינו מעורר הרהור יותר מהמקומות שאינם צריכים כיסוי, ובכל זאת פסק להלכה שחובה על האשה לכסות ראשה, ומכאן שאין טעם הכיסוי משום הרהור אלא גזירת הכתוב.

ומה שמביאים מתרומת הדשן, חוץ מהביאור הפשוט שי"ל שכוונתו לאחר המציאות שקיים כזה מנהג, ממילא כיסוי הראש לנשים עניינו צניעות והמשנה מהמנהג יש בזה פריצות דגברי, עוד י"ל בפשטות שתרומת הדשן הולך לשיטתו בדעת הרמב"ם שהביא בסי' רמ"ב, שאיסור גילוי הראש עיקרו מדרבנן, ולא גזירת הכתוב, ורבנן אסרו זאת מטעם של פריצות, כי כבר נהגו נשות ישראל לכסות את השיער מדורי דורות, וכיון שנהגו לכסותו, אשה המגלה שערותיה יש בזה פריצות ("דגברי"), ולכן איסור דרבנן הוא רק ברשות הרבים, ששם נהגו ישראל לכסות, ושם שייך טעם זה, ולא בחצר ובבית, שלא נהגו לכסות השיער שם.

ומה שנקט התה"ד בלשונו "דאורייתא", אפשר לפרש כמו שפירש הוא עצמו (בדעת הרמב"ם) בסי' רמ"ב, שכוונתו "רמז דאורייתא יש לה", ואע"פ שדחוק הוא לפרש כך בגמ'. וממילא פריצות שהיא מדרבנן איננה פריצות בעצם, ותלויה בזמן ובמקום, ואם נהגו הנשים לגלות - אין בזה פריצות כלל, וכפי שכתבו אחרונים רבים. אבל גם אם תאמר כדברי החזו"א החולק וסובר שקבעו חז"ל ששיער הנשואות הוא ערוה ולא פלוג, אין לאסור פאה מחמת זה.

ועכ"פ בדרך הראשונה שכתבתי לבאר את דעת התה"ד, יש ליישב בפשטות את שאר הראשונים שמביאים מהם ראיה שטעם התורה הוא משום שהשיער הוא פריצות. ומה שמביאים ראיה מדכתב בפסקי הרי"ד (שבת נז.), "שאין דרכה של אשה לגלות שערה, משום פריצות", גם בזה כוונתו שלאחר שמנהג כל הנשים (אף הנכריות) מדורי דורות לכסות את הראש, ממילא אשה המגלה את שערה, יש בזה פריצות. כי כל דבר הרגיל להיות מכוסה ועתה הוא מגולה, יש בזה פריצות, ומשיכת עין ולב הרואה.

ומה שמביאים ראיה מדכתב הריטב"א, "מכלל דפריעת הראש פריצות הוא לאשה" (ומתעלמים מהביאור העיקרי ברש"י שגם אותו הביא הריטב"א, ולפיו זו גזירת הכתוב), גם הוא כוונתו שפריעת הראש היא פריצות לאשה ששערה רגיל להיות מכוסה. והיות ודרכן היה לכסות ראשן, ממילא היה בזה פריצות. אבל לימוד הגמ' מכאן הוא על מנהג בנות ישראל דאז, ולא שהשיער הוא פריצות בעצם, שזה אינו נכון כלל כמבואר בכל הראשונים בברכות כ"ד.

והריטב"א כתב זאת בשם רש"י, וככל הנראה היו לפניו דברי רש"י במהדורא קמא, אבל במהדורא בתרא (שלפנינו) שינה רש"י לשונו וכתב "ניוול" וגם שינה סדר דבריו, וכתב שביאור שני עיקר, דהיינו שפריעת ראש היא גזירת הכתוב שכך נהגו בנות ישראל, וכפי שהבין החסד לאברהם בדבריו. ואדרבה יש ללמוד מכך ששינה רש"י לשונו, שאין בזה פריצות אלא ניוול גרידא שמתביישת הסוטה בפריעת שערה, ומכך שמתביישת משמע שהיתה מכוסה מעיקרא, ודרך כל הנשים היה לכסות ראשיהן.

וביאור המושג "ניוול" הוא בושה או צער בגלל דבר מכוער, ולאו דוקא דבר הקשור לצניעות האשה, כדמוכח בחז"ל ובראשונים. במשנה (מועד קטן פרק א משנה ז) איתא "לא תסוד מפני שניוול הוא לה", ומפרש ר' עובדיה מברטנורא: "צער הוא לה", וכן פירשו קרבן העדה ופני משה בירושלמי שם. וכן במסכת נזיר (פרק ד משנה ה) פירש: "דגילוח באשה ניוול הוא", ופירושו שנראית מכוערת. וכן פירש רבינו הלל (על הספרי בפרשת כי תצא), "גילוח הראש ניוול הוא לאשה". ובתוס' יו"ט על הנדון דידן (מסכת סוטה פרק א משנה ה) כתב, "אם היו פורסין סדין בינה לבין האנשים לא היה ניוול כל כך בפני הנשים כמו באנשים, שאין אשה בושה מפני חברותיה".

ועכ"פ כאשר הריטב"א כתב "פריצות הוא לאשה", אין כוונתו שמראה השיער גורם הרהור אלא שזוהי פריצת גדר, וכדכתב הריטב"א במסכת גיטין (דף מ"ה) "פריצות הוא לאשה כשהיא רגילה בנדרים ומטעמא דפריצות אמרו שלא יהא יכול להחזירה", ופשוט שאין שום קשר בין נדרים לבין הרהורים, ואין חסרון בצניעות לאשה הרגילה בנדרים. אלא משמעות המילה פריצות היא פריצת גדר, וכמו בגמ' בעירובין (דף ס"ד) "שבנות ישראל פרוצות בכשפים", והיינו שפרצו גדר בזה, וכך הבין הריטב"א בגמ' דידן שאם ניוול ובושה הוא לה, ממילא משמע שכל הנשים היו מכסות ראשיהן, ואשה המגלה ראשה היא פורצת גדר.

ומה שמביאים ראיה מרש"י במהדורא קמא שהובא בשיטה מקובצת "אפילו קלתה נמי אסור משום צניעות דאי אפשר שלא יראו שערותיה בין הנסרים", אין זה אלא ראיה לסתור, כי יש להוכיח להיפך, ממה שמחק רש"י את הדברים וכתב במהדורא בתרא דברים אחרים לגמרי. אבל בלאו הכי אין ראיה כלל, שהרי פשוט הוא שלאחר שנהגו הנשים לכסות מקדמת דנא, ממילא אשה ההולכת בכיסוי שנראה ראשה בעדו, יש בזה חוסר צניעות. אבל אין זה טעם התורה לאסור מלכתחילה.

כמו כן נראה שמה שהביא הר"י מלוניל והשטמ"ק הוא מהדורא קמא של רש"י, "ואמרינן במסכת סוטה (ח.) היא גלתה לו את ראשה, לפיכך הכהן מגלה את ראשה, אלמא דלא היה לה לגלות את ראשה", וחזר רש"י ותיקן במהדורא שלפנינו "מדעבדינן לה הכי לנוולה מדה כנגד מדה כמו שעשתה להתנאות על בועלה מכלל דאסור", היות ובאמת אין גמרא כזאת. ושם בגמ' סוטה כתוב "היא פרסה לו סודרין נאין על ראשה, לפיכך כהן נוטל כפה מעל ראשה ומניחו תחת רגליה... היא קלעה לו את שערה, לפיכך כהן סותר את שערה".

וכן העיר הראשון לציון הגאון רבי עובדיה יוסף זצ"ל בשו"ת יביע אומר (חלק ד' אה"ע סי' ג'), וזה לשונו: בסוטה (ח' סוף ע"ב), "היא פירסה לו סודרין נאין על ראשה, לפיכך היה הכהן נוטל כיפה מעל ראשה ומניחו תחת רגליה". ע"ש. וע"פ זה גם כן יש לפרש כוונת רש"י, שכיון שהיא כיסתה ראשה בשיראין להתנאות על בועלה, הכהן היה מנוולה ע"י פירוע ראש. והוה ליה מדה כנגד מדה. ומכיון שנחשב לניוול, אלמא דאסור. וכן משמע בתוס' רי"ד". עכ"ל.

ובחר רש"י בביאורו השני שהוא כעין גזירת הכתוב, כי אי אפשר ללמוד משם איסור, וכי נבוא לאסור להתנאות בסודרין נאין על ראשה, וכן שאר הדברים המנויים שם שעשתה להתנאות על בועלה. וגם מפורש בספרי (פרשת נשא) כדברי רש"י בפירושו העיקרי: "לימד על בנות ישראל שהן מכסות ראשיהן".

ואם תאמר שטעם הכיסוי משום שהשיער הוא פריצות, לא מובן מדוע הספרי כותב שכך מנהג בנות ישראל ותו לא, והעיקר חסר מן הספר. וכן בדברי הגמ' בכתובות ע"ב לא מוזכר כלל ענין זה של פריצות, וגם כאשר שוללת הגמ' את חובת הכיסוי בחצר, היא טוענת שכך הוא המנהג ("לא הנחת בת") ולא טוענת שבחצר אין פריצות, והעיקר חסר מן הספר. וכן תחילת המנהג של כיסוי הראש הוא מאז קללת חוה שתהא עטופה כאבל, אבל אם היה בזה פריצות, היה הקב"ה מכליל את כיסוי הראש יחד עם כיסוי הגוף, כאשר "ויעש ה' אלוקים לאדם ולאשתו כתנות עור וילבישם" (בראשית ג', כ"א).

ומה שהמצאת ראיה מדכתב הרמב"ם (הלכות איסורי ביאה פרק כ"א הלכה א') "כל הבא על ערוה מן העריות דרך איברים או שחיבק ונישק דרך תאוה ונהנה בקרוב בשר הרי זה לוקה מן התורה", וכתב על זה המגיד משנה שמקורו בספר המצוות להרמב"ם (מצות לא תעשה שנ"ג) מה שכתב על מצוות "לא תקרבו לגלות ערוה": "שהזהירנו מקרוב לאחת מכל אלו העריות ואפילו בלא ביאה. כגון חבוק ונשיקה והדומה להם מפעולות הזנות", ובהמשך דבריו כתב הרב המגיד "וכבר אמרו ביוצאה וראשה פרוע שהוא אסור מן התורה", ומזה רצו להוכיח שטעם התורה באיסור פריעת ראש הוא משום קריבה לעריות, כבר העיר על זה הגאון רבי דוד צבי זעהמאן אב"ד דוקלא בספרו מנחת סולת (מצוה קפ"ח): "לא זכיתי להבין איך שייך זה לדין חיבוק ונישוק".

והנה בספר החינוך ביאר מצווה זו, מדכתיב "איש איש אל כל שאר בשרו לא תקרבו לגלות ערוה", ופירושו "כאילו אמר לא תעשו שום קריבה שהיא הגורמת והמביאה האדם לגלות ערוה", דהיינו שאסורה כל נגיעה הגורמת לגילוי ערוה, וכן הוא לשון הרמב"ם שם: "כאילו יאמר לא תקרבו מהן קירוב יביא לגלות ערוה", וכדכתב ה"יצחק ירנן" על הרמב"ם שם, "דוקא דרך תאוה שנהנה בקירוב בשר".

אבל אין שום קשר לפריעת ראש, שאיננה פעולה של קריבה ונגיעה, ועל כיו"ב כתב ספר החינוך בהמשך דבריו שם במצווה קפ"ח: "מדיני המצוה מה שאסרו חז"ל בזה לגדר, והוא שלא יקרוץ אדם בידיו וירמוז בעיניו לאחת מן העריות, ושלא לשחוק עמהם כלל, ואפילו להריח בשמים שעליהם אסרו, ושלא להביט בנשים כלל ואפילו בפני כלה בכוונת הנאה, ואפילו באצבע קטנה שלהן אסרו להסתכל". שכל הדברים הללו אסורים מדרבנן שגדרו גדר, אבל לא יעלה על הדעת לומר שאסורים מדאורייתא משום הפסוק "לא תקרבו", וגם אין הוכחה מזה לאסור לאשה גילוי אצבע קטנה.

וכן העיר הגאון בעל שו"ת בני בנים (חלק א' סימן ל"ט) בענין לחיצת יד לאשה: "בעיקר הערת כבודו תמך יתדותיו בלשון התרגום לספר המצוות (לא תעשה מצוה שנ"ג), שהביא הרמב"ן שם והמגיד משנה בהלכות איסורי ביאה פרק כ"א הלכה א', וז"ל: "שנמנענו מלהתעדן וכו' כגון חיבוק ונישוק והדומה להם מפעולות המעמיקות בזימה" עכ"ל, והבין כבודו שפעולות המעמיקות בזימה הן עניין כללי, וכל פעולה המביאה להתקרבות היא בכלל זה... אין דבריו נכונים, כי מוכח מכל לשונות הרמב"ם בפירוש המשניות ובמשנה תורה, וכן מהנוסח שלנו בספר המצוות וכל שכן מהתרגום החדש מן הערבית, שכוונת הרמב"ם אחת היא לאותן פעולות שהן חלק ממעשה אהבה והתעלסות אף שאינן ביאה... ולהוציא פעולות כמו אחיזת ידיים, שאף אם הן פעולות התקרבות כללית, אין להן עניין עם מעשה ביאה".

ובסי' ל"ז שם הביא את לשון תרגום הגר"י קאפח לספר המצוות: "האזהרה שהוזהרנו מהתענג באחת מכל העריות ואפילו בלא ביאה, כגון החיבוק והנישוק וכיוצא בהן ממעשי ההתעלסות".

וכן יש סתירה לדבריך מהרמב"ם עצמו, כי הרמב"ם דיבר על "אחת מכל העריות" ובכל זאת פסק "לא תלכנה בנות ישראל פרועות ראש בשוק, אחת פנויה ואחת אשת איש", והכיצד אסר גילוי הראש לפנויה שאיננה נדה משום קריבה לעריות, כשהיא אינה בכלל עריות?

וכן אם נאמר שחוסר צניעות אסור משום "לא תקרבו", כיצד כתב הרמב"ם (הלכות אישות פרק כ"ד הלכה י"ב) שהמגלה זרועותיה או משחקת עם בחורים או מתנהגת כדרך הגויות הפרוצות, עוברת על דת יהודית שהוא מנהג בעלמא שנהגו בנות ישראל, והרי הרא"ש (כתובות פ"ז סי' ט') כתב "ודת יהודית משום 'חציפותא' ומשום חשד זנות הוא דמפסדא", עכ"ל, והמאירי (כתובות עב.) כתב "ואח"כ פירש פרטים שבדת יהודית וכולם ענינים של צניעות, ומתוך שהם דברים של 'פריצות' ויוצאים מהם דרכים ושבילים לזנות", וא"כ אסורים משום "לא תקרבו"?

ועוד קשה לדבריך, מדוע נקט הרמב"ם דוקא חיבוק ונישוק ולא נקט פריעת ראש, שלוקה מן התורה?

ועוד קשה לדבריך, מדוע הגמ' בכתובות ע"ב לומדת איסור פריעת ראש מ"ופרע את ראש" ששם הלימוד בדרך אגב, במקום ללמוד מ"לא תקרבו"?

מכל זה נראה בפשטות שאין כוונת המגיד משנה שם לומר שפריעת ראש היא מאיסור "לא תקרבו" או שזהו טעם האיסור, אלא בא לומר שלא תתמה כיצד חיבוק ונישוק בעריות הוא איסור דאורייתא אע"פ שלא בא עליה ממש, שהרי אפילו פריעת ראש באשה נחשב לאיסור דאורייתא.

ופשוט שאע"פ שיסוד המנהג שאשה אינה פורעת ראשה הוא מקללת חוה, אבל לאחר שפשט המנהג הפך זה לענין של צניעות, ככל טפח הרגיל להיות מכוסה, שאם מתגלה יש בו פריצות. וכיוון שהוזכר בתורה באגב, נחשב זה לאיסור דאורייתא (ואע"פ שאין הכרח לזה, וכן דעת תרומת הדשן שלפי הרמב"ם פריעת ראש היא איסור דרבנן, ומכונה דת משה כי רמוזה בתורה).

ומה שמביאים ראיה מדכתב הרא"ש (כתובות פרק ז' סימן ט') ענין פריעת הראש, ואחר כך כתב משום חציפותא ומשום חשד זנות, זהו זיוף, כי כל דבריו אמורים לגבי דת יהודית שהיא מדרבנן, ופתח ב"איזו היא דת יהודית יוצאה וראשה פרוע", וכוונתו כפי שביארה הגמ' שיוצאת בקלתה, שהוא טוב מדאורייתא אך מדין דת יהודית אינו מספיק, וסיים "ודת יהודית משום חציפותא ומשום חשד זנות הוא דמפסדה", וכל זה דרבנן ואין לו קשר לטעם התורה.

ומה שמביאים ראיה מדכתב בספר מעלות המדות (פרק ט') "ופרע את ראש האשה, ואמרו חז"ל מכאן לבנות ישראל שלא תצאנה בפריעת הראש, שכן שערות האשה דבר פריצות וערוה ומרגילים את האדם לידי הרהור ותאוה", הרי לאחר מכן הוא כותב את אותו הלשון על דת יהודית שהוא מדרבנן: "וכן האשה שטווה בשוק, הוא דבר פריצות... שמא יתאוו לה ותבוא לידי עבירה". ואין כוונתו לטעם התורה אלא דיבר לפי המציאות העכשווית שמנהג ישראל לכסות, וכאשר מתגלה השיער הוא מביא את הרואה לידי הרהור.

וכל זה אינו אלא לרווחא דמילתא, על מנת לצאת ידי חובת כל הראשונים והאחרונים. אבל גם אם נניח שיש שניים או שלושה ראשונים הסוברים שטעם התורה לאסור גילוי הראש משום שהשיער הוא פריצות בעצם, עדיין רוב הראשונים חולקים ע"ז וסוברים שזה תלוי ברגילות, ומשום הכי התירו לבתולות לגלות שערן, והתירו השיער שחוץ לצמתה, וכן ברש"י בפירושו העיקרי משמע שגילוי הראש הוא גזירת הכתוב.

וכן הובא בספר "תפארת אבות" (פניני האור לציון, חלק שישי עמ' ל') מהגרב"צ אבא שאול זצ"ל: "לתלמיד שתמה על דבריו מצד שפאה מושכת עין, הסביר רבינו שחובת כיסוי ראש לאשה אינו משום "לפני עיוור" שיש לאנשים יצר הרע ומביאה אותם ח"ו לידי הרהור, שכן לפי זה גם בתולות יהיו חייבות לכסות ראשן, אלא דין מיוחד הוא באשה שנישאת. ולכן אף שיש לשמור על הצניעות הראויה לבנות ישראל, אבל הקובע מה נחשב פרועת ראש אינו מה צנוע או מביא להרהור, אלא אם זה שער ראשה או לא".

וכן כתב הגאון רבי בנימין זילבר זצ"ל בשו"ת אז נדברו (חלק ז' סי' פ'): "אודות השאלה שנתקבלה אתמול, אם אשה שאין לה שערות יש [לה] חיוב כיסוי... הנה ילפינן [כיסוי ראש] מדכתיב ופרע את ראש האשה, ותנא דבי ר' ישמעאל אזהרה לבנות ישראל שלא יצאו בפרוע ראש, ובספרי ופרע וכו' לימד על בנות ישראל שהן מכסות ראשיהן, ובמדרש רבה ופרע למה, שדרך בנות ישראל ראשיהן מכוסות, הרי שעיקר הקפידא שהראש יהיה מכוסה, והדיון בפוסקים הוא אם גם על השערות יש קפידא לכסותן כגון השערות שמחוץ לצמתן שיוצאות מהכיסוי, אם זה מדינא דגמ' צריכין לכסות או רק ע"פ הזוהר.

ומסתבר מאוד שאפי' בדברים כמו אלו לא דרשינן טעמא דקרא ולומר שעיקר מה שהקפידה התורה הוא משום צניעות כי השערות הם עיקר היופי של האשה, ובאשה קרחת הכיסוי מוסיף יופי וחן, לכן אין חיוב כיסוי. אלא אין לך מה שאמרה תורה, והרי אנו רואים שבפנויה אפי' היא ערוה אין [בה] דין של כיסוי הראש". עכ"ל.

ומבואר כדבריו במדרש רבה (בראשית פרשה י"ז), "מפני מה האיש יוצא ראשו מגולה והאשה ראשה מכוסה, ובאבות דרבי נתן (פרק ט') "מפני מה האשה מכסה את ראשה ואין האיש מכסה את ראשו. משלו משל למה הדבר דומה לאשה שקלקלה מעשיה והיא מתביישת מן הבריות שקלקלה. כך קלקלה חוה וגרמה לבנותיה שיכסו את ראשיהן". וכן כתב בחידושי הריטב"א (מועד קטן דף כ"ד), "ולכולי עלמא לדברי כל המפרשים ז"ל עיקר עטיפה הוא כסוי הראש וכדאמרינן התם ומכסה ראשה כאבל".
 
ולא רק 'תמהון' אחרי המצב העכשווי שכולן מכסות [וגם מפשטות לשונו משמע שאין בו שייכות להרהור כלל, אלא רק 'תמהון' שעלול להטריד בשעת ק"ש, וזה ודאי אינו גם לשיטתך. אכן אי"ז מוכרח כ"כ].

תמהון פירושו שמעורר הרהור, וכוונתו שמעורר הרהור דוקא במחובר, וגם זה משום שליטת הקליפה, ואולי כוונתו שהאיסור גורם ההרהור, אבל בתלוש שאין איסור, אין הרהור.
 
גם מה שהביא ראיה שלא אסרו לקרות כנגד פנים יפות, כבר כתבו הראשונים ששאני התם שרגיל בזה, ואם תאמר שגם בשיער רגיל בזה [אם יתרגלו לגלות או לחבוש פא"נ עכ"פ], אז כמו כן נאמר שגם בשוק וירך מותר אם רגילים בזה, אלא מה, אי אפשר ללמוד מאחד לשני, וא"כ גם בשיער א"א ללמוד אותו מפנים. ועוד שלענין יציאה לחוץ בפניה גלויות יש טעם נוסף, והוא מה שכתב הצמח צדק ועוד אחרונים, שאין למדין אפשר משאי אפשר.

"כבר כתבו הראשונים ששאני התם שרגיל בזה"... למרבה ההפתעה והתדהמה, הראשונים כתבו כן גם לגבי שיער (וגם לגבי קול ושוק, רק שאין כאן מקומו). וא"כ לא צריך "ללמוד שיער מפנים"...

ואדרבה, כפי שכתבתי לעיל, משמע מהגמ' ששערה פחות הרהור מפניה.

ומה שכתבת שאי אפשר, אפשר ואפשר, והיו מקומות בזמן חז"ל שכיסו פניהם (עיין שבת פ') וכן במשנה מובא שבנות ישראל שבארצות ערב יוצאות רעולות.
 
ראשית, אין זה קשור כלל לדברי הישכיל עבדי הנ"ל, כי הוא לא כתב להתיר מצד 'רגילות' - שיכולה להיות לדבריך גם בשיער עצמו (אילולא איסור התורה), אלא מצד שההרהור עצמו תלוי ועומד באם השיער מחובר או לא [אילו היה רוצה להתיר מצד הרגילות, היה כותב שאפילו אם בעיקרון 'שולט' היצר הרע בתלוש כמו במחובר, בכל זאת כאשר חובשת פאה נכרית ורגילה לצאת עמה שפיר דמי כי רגילים בה]. ואלו אכן דברי נביאות שלא ניתן לאומרם אלא כאשר היה זאת ה'פאה נכרית' של הש"ס ואנו נזקקים לנסות 'להבין' מה טעם ההיתר בה, ולכן 'נצטרך' לומר ש'קים להו לרבנן' שיש חילוק בין שיער תלוש למחובר, אבל אם אין רבנן כזה, אין טעם ואפשרות ל'המציא' דברי נביאות אלו 'מעצמנו'.

לא דיברתי על הישכיל עבדי אלא דיברתי על הרב רצאבי שכתב "לפי המציאות שהיא כאלף עדים שלא זו בלבד שבאים לידי הרהור, אלא יש המגיעים אף לידי ערעור", ולכן כל מה שכתבת מיותר.
 
שנית, כבר דחיתי דבריך בקובץ תגובה הנ"ל (עמ' ריא והלאה), שאין קשר כלל בין הראשונים בברכות שם לבין יציאת אשה לרשות הרבים בשיער [או פאה] גלוי, עי"ש באריכות.

נגיע לשם ונתייחס לדברים. ברור ופשוט שאתה טועה, וכן האחרונים למדו מהם הלכה למעשה לגבי יציאה לרה"ר והמוחש לא יוכחש.

וגם אם היית צודק, הרי אחרי כל הפלפולים והבלבולים, הראשונים כותבים דבר פשוט - אין הרהור בשיער שרגילים בו. ממילא לא יתכן לאסור שיער שרגילים בו מחמת "הרהור".
 
ראשי תחתית