1. לענין אם אפשר לברך על מנהג זה מחלוקת ידועה, אם לומר "וצוונו" על דבר שהוא מנהג ולא מהדין. ובודאי שמרן ס"ל כהרמב"ם, וכדס"ל שנשים לא יברכו על מ"ע שהזמן גרמא. ולענין הדלקת נ"ח בבהכנ"ס כבר האריך בשו"ת יבי"א ח"ח, ע"ש כמה טעמים לדבר ואכמ"ל. וכן לעניין נר ביוה"כ, כבר הלכו בו הנמשות.
2. אני יודע מה שאני רואה בשו"ע שציינתי לעיל בכמה מקומות שכתב למנוע מנהגים קיימים. וכוונת מרן גם בהקדמתו שלא לבטל מנהגים שאין בהם איסור, דמנהג במקום איסורא לא שבקינן וכמבו' בתשו' הרמב"ם ואכמ"ל לע"ע.
3. כאן כבר צריך למחות על כבוד התורה של הגרש"מ עמר שליט"א, שכביכול הוא פוסק ונוהג בהליכותיו בגלל מניעים אישיים. איך לא רעדו הידיים שכותבים דברים שיש בהם בזיון ת"ח.
1. דברי הבית יוסף מפורשים, אז אל תביא לי הוכחות נבובות ממ"ע שהז"ג. במקום אחד הורה לנוהגים כרמב"ם ובשני מקומות הורה לברך נגד הרמב"ם. אנו לא דנים בדעת מרן היבי"א או הילקו"י אלא בדעת מרן הב"י.
גם אם יש תירוצים וכו', אי אפשר לדבר בחוצפה נגד מנהג כל קהילות ספרד עוד מתקופת הראשונים ולקרוא למנהגם מנהג איסור לפי דעת הב"י. כי אי אפשר למרוח את דעת הבית יוסף עם הנחות מוקדמות וסימוני מטרה, מדובר בגדולי עולם ועליך לדון בדעת הב"י בהגינות וביושר על מנת להבין את דעתם, ולא לנהוג מנהג הכסיל שאחר ששמעת צד מסוים בדעת הב"י תכנה לגדולי עולם דעבדי שלא כאותו צד כעבדי איסורא. ועוד תבוא בשם השכל...
צריך להבין שבמרוקו או בתניסיה או בתורכיה וכו' היו גדולי תורה שלמדו את הבית יוסף עצמו ולא שמעו על דעתו בשטחיות מוחלטת ברדיו או בכל מקום אחר. גדולי התורה, כמו כל תלמיד הגון מתחיל, למדו את הב"י מתוך דבריו, בהגינות ובמתינות. תא ואגמרך להיכן הולכים דבריו...
דברי הב"י לגבי הלל בר"ח
בב"י תכב כותב על דעות גדולי עולם ומביא מהראשונים שהולכים בהלכה זו אחרי המנהג:
ורבו בו הדעות י"א שיחיד אין אומר אותה כלל בר"ת וכו' סברות אלו וטעם כל אחד מהם כתבוה התוס' (יד.) והר"י והרא"ש בפרק היה קורא והר"ן בפרק במה מדליקין ודעת הרי"ף בפרק במה מדליקין דיחיד לא יברך משמע אבל צבור מברכין וכ"נ שהוא דעת הר"י ודעת רש"י דצבור נמי אין מברכין עליו וכ"ד הרמב"ם בהלכות חנוכה וכתב עוד שיחיד לא יקרא כלל ואם התחיל ישלים ויקרא בדילוג וכתב הרא"ש והר"ן שבכיוצא בזה אמרו אם הלכה רופפת בידך ראה היאך צבור נוהגים ונהוג כן ומנהג הוא שמברכים על ההלל והרב המגיד כתב ומנהגינו שצבור מברכין עליו ויחיד אומרו בלא ברכה: כתב הכלבו בסימן נ"ב בשם הר"פ שטוב לאומרו עם הצבור אף קודם תפלה עכ"ל וכתב הרוקח ראיתי את ר' שלא קרא הלל דר"ח עם הצבור וקרא מעצמו מיושב בשעת קריאת התורה
בש"ע
לא הכריע כדעת הרמב"ם
אלא ציין שמנהג א"י וסביבותיה שלא לברך:
וקורים הלל בדילוג בין יחיד בין צבור ויש אומרים שהצבור מברכין עליו בתחלה "לקרוא את ההלל" (ואם בירך לגמור אין צריך לחזור) (מרדכי פרק במה מדליקין ושבולי לקט) ולבסוף "יהללוך". והיחיד אין מברך עליו. ויש אומרים שאף הצבור אין מברכין עליו לא בתחלה ולא בסוף וזה דעת הרמב"ם וכן נוהגין בכל ארץ ישראל וסביבותיה.
לא ניכנס כרגע האם קיבלו הספרדים את מנהג א"י במקום מנהגם הקדום. בכל מקרה עכשיו ברור שלומר שקהילות שמברכות עושות איסור לדעת הב"י זו שטות מוחלטת שלא עלתה על דעת איש, אדרבה, הוא כותב שהדבר תלוי במנהג המקום.
וכך לשון מרן הרב החסיד הראשון לציון מהר"י אלגאזי זצוק"ל: "מקום שנהגו לברך מברכים עליו תחילה לקרוא את ההלל ואם טעה ואמר לגמור א"צ לחזור".
ומסתמא כך דעת הראש"ל הגר"י יוסף שליט"א, שבצרפת או במרוקו או תורכיה וכו' יש לברך עליו ואין בזה איסור ח"ו.
דעת הב"י תרעא לגבי ברכה על נ"ח דבית הכנסת
אם בכל מקרה בעניין הלל בר"ח היה למאן דהו ספק בדעת הב"י או הש"ע אודות הנוהג לברך על מנהג, באו דבריו בהלכות חנוכה ופתרו את הספק... הוא כותב מפורשות שאנו מברכים על מנהג חשוב - כדעת התוס' ודלא כרמב"ם.
ואלו דבריו:
ז"ל הריב"ש בתשובה המנהג הזה להדליק בב"ה מנהג ותיקין היא משום פירסומי ניסא כיון שאין אנו יכולין לקיים המצוה כתקנה להדליק כל א' בפתח ביתו מבחוץ מפני שיד העו"ג תקיפה ומברכין ע"ז כמו שמברכין על הלל דר"ח אע"פ שאינו אלא מנהג ומ"מ באותה הדלקה של ב"ה אין יוצא בה וצריך לחזור ולהדליק כ"א בביתו עכ"ל
ובש"ע:
וּבְבֵית הַכְּנֶסֶת מַנִּיחוֹ בְּכֹתֶל דָּרוֹם וּמַדְלִיקִין וּמְבָרְכִין מִשּׁוּם פִּרְסוּמֵי נִסָא.
האם הב"י הורה לנהוג מנהג איסור. הס מלהזכיר. אפשר לפלפל ולתרץ ולדחוק דחקים שגם לדעת הרמב"ם יש לברך על מנהג הדלקת נרות בבית הכנסת, אבל אי אפשר לומר שמי שמבין אחרת בדעת הבית יוסף - כפי דבריו המפורשים - הוא טועה ועבד איסור, זה הרי בזיון לאיטלגנציה.
דעת הבית יוסף לגבי ברכה על הדלקת נר ביום הכיפורים
הנה במשנה פסחים נג ב נזכר כמנהג. ומדברי מרן תרי ב נראה שמברכים עליו שכתב: יֵשׁ מִי שֶׁאוֹמֵר שֶׁמְּבָרֵךְ עַל הַדְלָקַת נֵר יוֹם הַכִּפּוּרִים.
האם הב"י הורה דלא כשמעתתיה ויש בזה איסור ח"ו?
טוב, עכשיו אתה כבר יודע את התשובה.
ואגב בגר"א שאפילו לר"ת שמברכים על מנהג חשוב הכא גרע טפי. ועכ"פ בוודאי שדברי הב"י מראים - לפחות אליבא דרבים ושלמים מגדולי הפוסקים - שהב"י לא חש לרמב"ם כלל וכפי שמורים דבריו וסבירא ליה לברך כדעת הרא"ש, ע"פ דעת התוספות.
אתה יכול לקבל דברי רב פלוני או גישה כזו או אחרת, תירוצים והסברים שונים שטוענים שמרן סבר שאין לברך על מנהג בשום מצב...
אבל אל לך להעיז פניך כנגד גדולי עולם שלמדו את הבית ככתבו וכעומקו וקיימו כל קוץ ותג בו - לומר שעשו מנהג איסור.
2. לפי המבואר למעלה באריכות לומר שברכה על הלל בר"ח זה מנהג איסור זה מופרך לחלוטין וגובל במנהג איסור בזיון התורה וגדוליה ומדבר שקר תרחק.
3. הגרשמ"ע תלמידו של מרן זצ"ל, ולתלמיד יש מחויבות להוראות רבותיו, כמבואר בפוסקים.
מכיר את הגמרא:
אפילו ביעתא בכותחא בעו מיניה מרב חסדא כל שני דרב הונא ולא אורי?
אם יש למחות זו על על המחאה שלך שבאה או מחוסר ידיעת התורה או מרצון לזייף את התורה ממניעים פוליטיים.