הערות על ספר "אוצר השיער" בדין פאה

הוצאת את דבריהם מהקשרם, הם לא כתבו שאדם שהושרש אצלו האיסור - הוא מדמיין שיש בזה הרהור ולכן יש לו הרהור בזה, אלא כתבו שאחרי שיש 'איסור עצמי' [מגזירת הכתוב] לכסות את הראש, ממילא יש בזה הרהור, אבל אם הוסר האיסור עצמי כגון שכיסתה את ראשה במאן דהוא, אפילו בפאה נכרית, ממילא הוסר גם ההרהור, וביאר שם האז נדברו שיש בזה "עניין רוחני". עי"ש.

ושוב אתה פותח בהצהרה בומבסטית על "הוצאת דברים מהקשרם", אבל בהמשך דבריך מתברר שההצהרה ללא כיסוי כלל, רק הוצאת את דבריי מהקשרם תוך פלפול מביך. הרי הם כותבים שהאיסור גורם את ההרהור, ממילא אם אדם רואה פשקוויל צבעוני הכותב בשם כל הרבנים מאז מתן תורה ועד היום שאסרו פאה מדאורייתא, מושרש אצלו האיסור (כמו כן אם שומע דרשה חוצבת להבות), והאיסור מביאו לידי הרהור, כאשר רואה אשה ההולכת עם פאה ומדמיין שהולכת כך באיסור כדי להחטיאו.

אבל אם אדם היה לומד את הסוגיא בספרי המתירים (שהעלימו ממנו) ומבין שהדבר מותר בשופי ואף הידור מצווה לדעת פוסקים רבים, ממילא לא היה בא לידי הרהור כלל, כשם שהוא לא מהרהר ברווקות שהוא רואה.

ומה שהמצאת בשמי ש"הוא מדמיין שיש בזה הרהור", לא כתבתי דבר כזה. והפוסל במומו פוסל - הוצאת את דבריי מהקשרם.

גם בשם הגר"ב זילבר כתבת דברים מוזרים, המצאת סברות הזויות בשמו (בפאה נכרית הוסר ההרהור כי יש בזה ענין רוחני...) כאשר הוא כותב דברים פשוטים - בנכרית מסתפק המשנ"ב ואע"פ שרגילה לכסות, ומה ההבדל בין שיער לשיער? וכן כתבו גם שו"ת רבי עזריאל, והגר"א פרץ לגבי בתולות.
 
ולגוף דבריהם, כל זה היה נכון אילו חיוב כיסוי ראש האש לא היה אלא  'גזירת הכתוב', ורק יש דבר 'צדדי' נוסף - שהגילוי הוא "גם" גורם הרהור (וכפי שכתב שם האז נדברו), ולכן יתכן לומר שיש כאן איזה "עניין רוחני" שהדבר הצדדי הזה של ההרהור מתווסף דוקא כאשר יש את ה"איסור" עצמו של הגזירת הכתוב, אמנם לפי מה שהתבאר לעיל שאין זה נכון אלא 'כל' האיסור כאן אינו אלא 'רק' פריצות, ואין כאן שום 'גזירת הכתוב' כלל, ממילא מוכח דגרימת הרהור שעל ידי גילוי השיער אסורה, וכפי שכבר התבאר בבגדי קודש (עמ' רמד והלאה) ובקובץ תגובה הנ"ל (עמ' קד והלאה) ש"יסוד" האיסור כאן הוא מצד פריצות, אפילו אם כ-ו-ל-ן ילכו כך, ולא רק בגלל ש"מפגינה חוסר צניעות" וכו' וכו'. [ובעניין מה שהביא רבי אלחנן פרץ מחומרת המשנ"ב - עיין מה שכתבתי בזה בבגדי קודש פרק ו אות ו באריכות. וכן בעניין החילוק בין בתולה לנשואה - הארכתי בספר עמ' רסו והלאה, ובקובץ תגובה הנ"ל עמ' קפו והלאה].

כנראה אתה חושב שאם כתבת משהו בספר, וכתבת משהו בקובץ תגובה, כנראה נסתם הגולל ואין מה לענות על זה, בפרט ש"הארכת". המעיין לעיל יראה שלא כך הם פני הדברים (אם נתבטא בעדינות), רק מיחזור טענות קודמות (שכבר דחיתי והפרכתי) יחד עם פלפולים חדשים מביכים.

בכל אופן, מה שהמצאת שיסור האיסור בראשונים מצד פריצות - לא מיניה ולא מקצתיה, ולפי זה אין שום הבנה לדברי הראשונים בחילוק בין שיער שרגילים בו לבין שיער שלא רגילים בו, ומדוע חז"ל בברכות מביאים פסוק משיר השירים במקום פסוק מהתורה שמבואר בו שגילוי שיער הוא פריצות (לשיטתך), גם בחז"ל אין זכר לזה שטעם איסור גילוי הראש הוא משום פריצות אלא מבואר להיפך, שהמנהג החל מקללת חוה, ואדרבה בגמ' כתובות וכן במדרשים משמע שזה גזירת הכתוב, כמו כן שיער צמתה הגלוי ושיער שחוץ לצמתה שהתירו הראשונים סותר במישרין את ההמצאה שלך (ולכן אתה עושה כל טצדקי לפרוך אותה, ואין לאל ידך).

והנה ראיה פשוטה מהגמ' סוטה דף ח'.

איתא בגמ': "מצינו בסוטה, שבמדה שמדדה בה מדדו לה. היא עמדה על פתח ביתה ליראות לו, לפיכך כהן מעמידה על שער נקנור ומראה קלונה לכל. היא פרסה לו סודרין נאין על ראשה, לפיכך כהן נוטל כיפה מעל ראשה ומניחו תחת רגליה. היא קשטה לו פניה, לפיכך פניה מוריקות. היא כחלה לו עיניה, לפיכך עיניה בולטות. היא קלעה לו את שערה, לפיכך כהן סותר את שערה. היא הראתה לו באצבע, לפיכך ציפורניה נושרות. היא חגרה לו בצילצול, לפיכך כהן מביא חבל המצרי וקושר לה למעלה מדדיה. היא פשטה לו את יריכה, לפיכך יריכה נופלת. היא קיבלתו על כריסה, לפיכך בטנה צבה".

והמעיין יראה שסדר העונשים הם לפי סדר ההתרחשות בפועל של המעשים: בתחילה עמדה בפתח ביתה להיראות לו, כשראשה מכוסה בסודרין נאין, פניה מקושטות ועיניה כחולות, ושערה קלוע יפה. לאחר מכן רמזה לו באצבע להיכנס לביתה, לאחר מכן הורידה בגדיה ונשארה רק עם צלצול (חגורה קטנה של פרוצות, ראה מדרש רבה אסתר ג', רש"י עירובין דף ק"ג, ומהרש"א שבת דף ס"ב), ולאחר מכן פשטה ירכה וכו' ועשתה מעשה.

ונמצא א"כ שבטרם רמזה לו להיכנס לביתה, עמדה בפתח ביתה כששערה קלוע וראשה מכוסה בסודר, ולא מובן כיצד עמדה בפתח ביתה כששערה קלוע, והרי בפשטות מדובר ברשות הרבים וחייבת לכסות ראשה. וכן לא מובן כיצד נראתה לנואף קליעת שערה, אם ראשה היה מכוסה בסודר נאה.

ומכאן הוכחה על המנהג הפשוט בזמן חז"ל, להוציא צמה קלועה מהכיסוי ברשות הרבים, מנהג שהיה נוהג מזמן מתן תורה ועד ימינו אנו בארצות המזרח וכנ"ל. מה שסותר במישרין את כל ההמצאות על "פריצות נוי השיער שאסרה התורה"...
 
איך אפשר לעקוב בקצב הזה ??
זה צריך לשאול את @א. כהן, הוא חושב שפורום זה "ספריה", והוא מעתיק את כל ספרו לכאן.

אז כדי להשיב על העתקות של 400 עמודים מספרו, חייב ג"כ הרב @משיב כהלכה לענות בצורה כזו, כפי השואל.

אם אותו טוען היה ענייני, היה כותב נקודתי וקצר [כמו שלעיל כתבתי תגובה עמ' אחד לבאר ולבסס את ההיתר].

והנה בא אותו א. כהן ומגיב על הדברים שלי מהעתקות מספרו, מזל שלא העתיק את כל אוצר החכמה בתגובה על דברי.

ראיתי שהוא כלל לא ענייני ולכן לא עניתי לו כלל, אם הוא היה ענייני הוא היה עונה נקודתי וישיר ולא בעקיפין [עיין לעיל איך מכמה שורות שלי, העתיק לי את כל הספריה שיש לו בבית], זה לא צורה.

מזל שלרב @משיב כהלכה יש סבלנות ברזל להתמודד עם אחד שמעתיק את כל אוצה"ח ואת כל בר אילן לפורום.
 
אז כדי להשיב על העתקות של 400 עמודים מספרו, חייב ג"כ הרב @משיב כהלכה לענות בצורה כזו, כפי השואל.

מחילה, אך הדברים התחילו בדיוק הפוך.

כדי לענות למליון הטענות והסברות וה'ביסוסים' של @משיב כהלכה – שדורשים פירוט ובחינה מקיפה של מקורות – נאלצתי להאריך.

הטענה ש'אני מעתיק ספרייה' היא פשוט ניסיון שקוף להתחמק מהתמודדות עניינית עם התוכן, ולזלזל בדיון הלכתי רציני.

אורך טיעון הוא לא סימן לחוסר ענייניות, אלא לעומק הדיון ולריבוי הטענות שנדרשו להתמודדות.

מי שלא רוצה להתמודד עם הפרטים, תמיד יתלונן על האורך.
 
איך אפשר לעקוב בקצב הזה ??
עשרות הודעות של מאות שורות כל יום ...
השרשור פה לא נועד שתוכל "לעקוב".
הוא נועד לברר וללבן את הנושא, ואני מהצד שעובר על כל ההודעות חושב שזה בסדר גמור.
אם אותו טוען היה ענייני, היה כותב נקודתי וקצר [כמו שלעיל כתבתי תגובה עמ' אחד לבאר ולבסס את ההיתר].
מי שחושב שאפשר "לבסס" את ההיתר בעמ' אחד...
 
מסתמא כוונת המדברים הינה לכתוב טענה טענה בקצרה.
לשם העניין בנושא פלוני יש עשרה ראיות.
אז להביא ראיה אחת, ולדון בה וכו' וכו' ואח"כ להמשיך בראיה הבאה.
 
מסתמא כוונת המדברים הינה לכתוב טענה טענה בקצרה.
לשם העניין בנושא פלוני יש עשרה ראיות.
אז להביא ראיה אחת, ולדון בה וכו' וכו' ואח"כ להמשיך בראיה הבאה.
גם אני מסכים לזה. וכדאי מכאן ולהבא לעשות כן לדון בראיה נקודתית האם משמע מבגמרא כך או לא להסכים או לא ואז לעבור לעניין אחר. (אם כי לפעמים להוכיח נקודה מסויימת יש לצטט באריכות לשון של פוסק או לחלופין להביא מספר רב של פוסקים שהבינו כן ואפשר לציין אליהם בלבד)
 
לאחר מכן הורידה בגדיה ונשארה רק עם צלצול (חגורה קטנה של פרוצות, ראה מדרש רבה אסתר ג', רש"י עירובין דף ק"ג, ומהרש"א שבת דף ס"ב)

יש להוסיף על כך שגרסת התוספתא היא "היא חגרה לו בפנים", והיינו בסתר, ומתיישב היטב עם הנ"ל שאחר שנכנסו לבית חגרה לו בצלצול, להבדיל מכיסוי ראשה וקליעת שערה שזה היה בפתח ביתה ברשות הרבים.
 
שוב, אתה עושה סלט בין הפרשנויות שלך (שהגבתי עליהם בקובץ תגובה הנ"ל, ואין טעם לכפול כאן שוב את הדברים) לבין מה שכתב הישכיל עבדי.
הישכיל עבדי לא כתב סברא מצד 'רגילות' [כי לזה לא היה נזקק לחלק שהיצה"ר לא שולט בדבר התלוש אלא אפילו אם הוא שולט מ"מ רגילים בזה] כדי שתוכל לחלק בין דבר לדבר שבזה מועיל רגילות ובזה לא וכו', אלא כתב שהטעם שפאה נכרית לא מביאה הרהור, משום "דאין יצר הרע שולט אלא בדבר הדבוק בגוף האשה עצמה, היינו הדבר הדבק בגוף הערוה עצמה, דאין שליטה להיצר הרע אלא בדבר שיש לו נפש חיונית, לא בדבר שאין לו נפש חיונית". מטעם זה עצמו ניתן להתיר לראות סרטי תועבה [או לפרסם תמונות של נשים בראש כל חוצות] יען ש"אין לזה נפש חיונית, והרי הוא כפגר מת שאין ליצר הרע שליטה בו", וכן בשאר הגוף יכוסה בבגד צמוד ובצבע הבשר שפיר דמי מכיון שזה רק דבר חיצוני והרי הוא כפגר מת ויצר הרע לא שולט כלל בזה. וזה ודאי לא ניתן להיאמר.

אתה לא יכול להוציא את דברי הישכיל עבדי מהקשרם, להתמקד אך ורק במילים "נפש חיונית", ואז להעמיד פני תם ולשאול מדוע סרטי תועבה אינם מותרים, הרי אין להם נפש חיונית.

כי הישכיל עבדי מדבר על שיער. הוא לא מדבר על הגוף ולא על דמות הגוף. ובשיער שייך לחלק בין נפש חיונית לבין שיער תלוש, אבל בגוף לא שייך לחלק כי גם תמונתו מביאה הרהור, קל וחומר הגוף עצמו לאחר שנתלש, וממילא גם תמונתו אסורה.

אבל השוואה בין שיער שבעצמותו אינו כלום (כפי שכתבתי ששיער שאינו ערוה בעצם אלא ערוה מדרבנן, והראשונים סייגו זאת לשיער שרגיל להיות מכוסה, אבל אם רגיל להיות גלוי אינו ערוה כלל) לבין ערוה בעצם שאינה תלויה ברגילות, היא השוואה מגוחכת.

ואע"פ שהישכיל עבדי לא דיבר על רגילות, ברור ופשוט שדבריו נשענים על כל דברי הראשונים לגבי שיער שרגילים בו ולגבי ההיתר לרווקה לגלותו, דהיינו לא מבעיא מונח על השולחן אלא גם אם מונח על הראש ומחובר אליו, עדיין לא גורם הרהור. ואף אחד לא חשב לאסרו משום "תמונת ערוה" של הנשואות (בפרט שהרואה אשה לפניו אינו יודע אם רווקה היא או נשואה, ומהיכי תיתי להמציא המצאות שדוקא בנשואה יהרהר).

וממילא אין שום קושיה גם מבגד צמוד, ובצבע הבשר (אלא בגרביונים שמעיקר הדין אין צורך בכיסוי כלל ואכמ"ל, וכפי שכתב הגר"מ פיינשטיין), ולא קרב זה אל זה.

ולמעשה את קושיית ההבל שהקשית על ה"ישכיל עבדי" יכולת להקשות על הראשונים עצמם, כיצד חילקו בין שיער שרגילים בו לשיער שלא רגילים בו, וכי כן יהיה הדבר אם רגילות הנשים ללכת ללא בגדים כלל? אלא וודאי שיש חילוק בין שיער קול ושוק לבין הגוף עצמו, ופשוט.
 
לא כתבתי 'על האי גאון וקדוש' שזה דברי נביאות על נביאות, כי הרי הוא בא לתת טעם לשלטי גיבורים שהבין שזה הפאה נכרית של הש"ס, וממילא על כרחו 'הזדקק' לתת בזה איזה טעם ו'להבין' זאת ולזה אמר ש"קים להו לרבנן" שאין זה מביא הרהור.

אתה מוסיף ביזוי על ביזוי, כביכול מישהו הכריחו לתת טעם להש"ג, ולכן נזקק לכתוב "דברי נביאות".
 
רק כלפי מי שמתעקש לומר את דבריו גם אחרי שהוכח מהראשונים דלא כהשלטי גיבורים

ההיפך הוא הנכון, מוכח מהראשונים כפי שכתב השלטי גיבורים, ואתה מתעקש שמוכח להיפך, ולאחר מכן מעמיס בדברי האחרונים שבוודאי היו מודים להבנתך השגויה.
 
אם נאמר כהפירוש המחודש שהבאת, שהיו מגלות צמות, א"כ מזה גופא חזינן שכיסוי הראש עצמו חמיר טפי, שהרי גם אם יהיבנא לך טעותך שכיסוי הראש של התורה הוא מעין גזירת הכתוב, מ"מ מה שנהגו בנות ישראל מדת יהודית לכסות את קלתה זהו ודאי מצד תוספת צניעות שראו לנכון בנות ישראל לנהוג בה, וגם אתה מודה בזה, וא"כ ממה שהקפידו על כיסוי הראש עצמו ולא הקפידו על גילוי הצמות על כרחך שהבינו דשיער במקום הראש חמיר טפי, ואם כן מובן מאליו שא"א לומר שמהצמות אנו למדים ש"מראה השיער אין בו בעיה כלל"... וללמוד ממראה השיער של הצמות בעלמא למראה של שיער הראש עצמו דהיינו על ידי פאה וכדומה, דלא קרב זה אל זה כלל.

אין שום קשר, שהרי כיסוי הראש הוא דאורייתא מגזירת הכתוב שהזכיר ברמז מנהג נשות ישראל לכסות, והיות וכיסוי מטפחת אינו מכסה כמו שצריך וגולש מהראש בכל כמה דקות, או שמלכתחילה אינו מצליח לכסות כמו שצריך, החמירו לכסותו בכיסוי נוסף.

וכמו שכתב מהר"ם חאגיז בספרו אלה המצוות (מצווה רס"ב): "בנות ישראל החמירו על עצמן דוקא במכסה קבוע ברדיד, ולא במטפחת שהיא עראי וכגלוי דמיא".

אבל גילוי צמותיה שהותר, לא החמירו בו, ונמשך המנהג מזמן מתן תורה ועד הראשונים, ולאחר מכן הוזכר במהר"ם אלשקר, ועד האחרונים כמו הבא"ח. מה שמוכיח שמראה השיער כאשר הוא מנותק מהבשר ולא נראה עם הבשר, אין בו ערוה ואין בו פריעת ראש, וקל וחומר פאה נכרית.
 
כנראה הוא הבין בשלטי גיבורים שמיירי בפאה שלימה על כל הראש, אבל לא שלמד ממקצת שיער לכל הראש, שא"א ללמוד זה מזה וכנ"ל.

בחפזונך כנראה לא שמת לב על מה אתה מגיב. אף אחד לא "למד ממקצת שיער לכל הראש".

כתבתי שהש"ג קבע יסוד בהלכה, ששיער תלוש אין בו פריעת ראש ואין בו ערוה, וממילא אין נפק"מ בין מעט שיער להרבה שיער, ואפי' אם תאמר שכל דבריו לא באו אלא להתיר פאה של קוקו היוצא מהכיסוי, הרי על סמך דבריו אפשר להתיר כל פאה, וכאשר התירו האחרונים בפשטות, וכאשר העיד ה"אפי זוטרי" שפשט המנהג בכל איטליה כדברי הש"ג, באופן שלא ניכר כלל בין נשואה לבתולה.

וגם החולק על הש"ג שחי בזמנו, הר"י קצנלנבוגן, דיבר על פאה שלמה כמובן.
 
אז לפי דבריך יוצא שרק המעט "שיער שרואים אותו יוצא מהראש" הוא ערוה, שהרי כתב "שאין איסור בשער אשה משום ערוה אלא במחובר לבשרה, וגם שהבשר נראה עם השיער".
ומה שכתבת שגם השיער שבאמצע ראשה בכלל זה כי רואים את הקרקפת "כאשר נחלק השיער לצדדים", הוא תמוה, דהרי באופן רגיל לא רואים את הבשר עם השיער, וא"כ שוב לא הוי ערוה, ומה איכפת לן שיראו בשר "כאשר נחלק השיער לצדדים" כשבפועל לא חילקוהו, וגם אם חילקוהו מ"מ רק במקום החילוק יתחייב כיסוי דהא כתב להדיא דהוי ערוה רק כאשר "הבשר נראה עם השיער"?

זה לא ענין של הרבה או מעט, אלא כל שיער היוצא מהראש הוא ערוה לכל אורכו, אלא אם כן הראש מכוסה ונראה רק השיער ללא הבשר.

ולא פלוג רבנן בין אמצע הראש לקצהו, בין חילקה שערה או לא (אגב, בזמן חז"ל זה היה הסטנדרט והוא נקרא "פוקסת" וגם בזמננו, ואפילו לפאות עושים שביל לבן כדי שידמה לשיער, אבל ברצונך להתעקש אתה כותב שבאופן רגיל לא רואים את הבשר. רק שאין טעם להתווכח על זה).

השיער המחובר לראש שנראה עם הבשר לא יכול לשמש ככיסוי לבשר. לפי התורה - כל שטח הראש חייב בכיסוי.

ראשית, כבר התבאר לעיל בתגובה הקודמת, שלפי דבריך יוצא שרק מעט מהשיער שבצדדים חייב כיסוי, והשאר לא.

כבר התבאר, אין טעם לדון בזה... כל השומע ישחק.
 
שנית, לשון השלטי גיבורים הוא: "דשער באשה ערוה דקאמר לא הוי אלא בשער הדבוק לבשרה ממש ונראה גם בשרה עם השיער אבל שער המכסה שערה אין כאן משום שער באשה ערוה וגם לא משום פרועת ראש". עכ"ל. ומדכתב "ונראה גם" ולא "וגם נראה" בשרה עם השיער, משמע דהכל חדא הוא ופרושי קמפרש, דהיינו שעל ידי שהן דבוקין לבשרה - נראה בשרה עם השיער.

משעשע ומביך. וכי יש נפק"מ בין "נראה גם" לבין "גם נראה"? ברור ופשוט מדבריו שמצריך שני תנאים, שהשיער יהיה מחובר, וגם שיהיה נראה הבשר עם השיער.

ובחפזונך להמציא המצאות שכחת שהוא חוזר בסוף דבריו על סברתו, ושם לא כתוב "ונראה גם" אלא להיפך... "דאין איסור בשיער אשה משום ערוה אלא במחובר לבשרה, וגם שהבשר נראה עם השיער כדאוקימנא".
 
והיינו כנ"ל, דאיירי כלפי קצוות הראש, דעל זה כתב שאסור משום שהוא דבוק לבשרה ורואים את זה כי גם בשרה נראה עמה, משא"כ כשזה ניכר ומובדל מן הבשר לא הוי לשיטתו אלא כקישוט חיצוני. ואינן "שני תנאים" כפי שכתבת. וממילא לא משמע כדברי הישכיל עבדי שטעם ההיתר הוא סתמי "בגלל שאין שליטה ליצה"ר בדבר תלוש" ותו לא

והיינו כנ"ל, שהצריך שני תנאים, גם שמחובר לבשרה וגם שנראה עם בשרה.

ולא הצריך שיהיה "ניכר ומובדל מן הבשר" או תלוי על העץ, אלא כך הם דברי הש"ג שציטט גם הרמ"א: "ונראה דלא שנא שערות דידה לא שנא שערות של חברתה, כל עוד דעבידי לכיסוי השיער והן תלושות, אע"פ דקישוט הוא לה כדי שתראה בעלת שיער, אין בכך כלום ושפיר דמי".

והיינו שכל שיער תלוש המכסה את שערה, אע"פ שנראית כבעלת שיער כמו כל אשה ללא כיסוי, אין בכך כלום. וכדברי הישכיל עבדי.
 
משא"כ לפי מה שהתבאר מהראשונים שהפאה היתה תחליף לשיער ומכוסה כמו שהשיער מכוסה

אכן הישכיל עבדי נגרר אחרי האחרונים, ובוודאי דבריהם אינם מופרכים לגמרי, ושערי תירוצים לא ננעלו, הרי תירוצים יש לרוב בספרי האחרונים (מהסוג שאתה מקבל בשמחה רבה כאשר הם לצד האיסור) ויכולתי להלעיט אותך בהם.

אבל אני מעדיף להיצמד לביאור שהביא בהקדמת ספר חן וכבוד, שכך נראה אליבא דאמת, שהפאה היתה תחליף לשיער, וגלויה כמו שהשיער גלוי.
 
אינו מובן כלל מה אתה רוצה, ועוד אינך בוש להוסיף האשמות שוא של הוצאת דברים מהקשרם, ולהוציא עלי שם רע כאילו באתי לבדות על מאן דהוא ו"סמכתי על הקוראים שלא ילכו לעיין בפנים..".
אבל כל הפוסל – במומו פוסל.
בשו"ת סבא קדישא שם כתב ע"פ מה שיישב את השלטי גיבורים מהקושיא הידועה היאך חיישינן בשבת דלמא שלפא את הפ"נ, הרי יתגלה בשרה, וכתב ע"ז (בד"ה שבתי ובד"ה וכי) משום שמתחת לזה יש שבכה, ועל פי זה כתב (בד"ה וא"כ) שאם כן גם לעניין גילוי ראש (בלי קשר לשבת) אין ללמוד מזה היתר לפאה נכרית רגילה, וז"ל: "נראה דגם למה שלמד היתר השלטי גיבורים מהש"ס וע"פ פירוש הרמב"ם, אינו כי אם כשהמגבעת הוא על גבי השבכה שניכר לכל שהוא כן שאינו מגופה והוא לקישוט בעלמא כמו שאר קשוטין, אבל אם יהיה מגבעת של שער מפאה נכרית ע"ג שערה מבלי שום הפסק, גם השלטי גיבורים מודה דלא מהני ואינו חוצץ להציל מאיסור פריעת ראש". עכ"ל. ואיני יודע מהיכן הכנסת את ה"מראית עין" כאן כאשר מפורש בדבריו ש"אינו חוצץ להציל מאיסור פריעת ראש".
[ואמנם הוא לא דקדק כן מעצם הלשון של השלט"ג שכתב "שנראה בשרה עם השיער" אלא מכח הקושיא מדיני שבת, אבל מ"מ הביאור בדבריו שווה, וזהו מה שכתבתי "ונמצא לפי זה שבפאה שנראית ממש כאילו זה מחובר לבשרה, כפאות דהאידנא, גם לשלטי גיבורים אסור, וכ"כ בשו"ת סבא קדישא" וכו', ולא כתבתי שגם הוא דקדק כן מלשון השלט"ג הנ"ל, אלא אכן הוא דקדק כן ע"פ הקושיא שהיתה לו משבת, ואה"נ אני הוספתי לדייק כדבריו גם מלשון השלט"ג גופיה, אבל אין בזה נפק"מ].

אתה מתלהם שאני מאשים אותך בהאשמות שוא, ומוציא עליך שם רע, ואז חוזר על כל דבריך לעיל, ללא שום שינוי ותמורה.

המילים המודגשות בטקסט התגובה שלך הם מילים שלך, אתה מנסה להעמיס בדברי הסבא קדישא ש"אין ללמוד מזה היתר לפאה נכרית רגילה", אבל הוא לא דן מצד פריעת ראש כלל, אלא מצד איזה פאה התיר הש"ג (וממילא אם לא התיר פאה כזו, אז יש בה פריעת ראש).

והוא בא ליישב את מה שהקשו על הש"ג כדכתבת, ותירץ שהפאה מונחת על הסבכה, וזאת על סמך דברי הרמב"ם שציטט הש"ג, שהוא ראה מה שכתב "פאה נכרית היא מגבעת, ידבקו בו שיער", וכנראה צייר לו איזה תרבוש מלא שיער, המונח על הסבכה, והביא ראיה מתרגום אונקלוס בפרשת תצוה, אבל אליבא דאמת התרגום המדוייק הוא "כעין נרתיק, מדביקין בו שער נאה מאד" וכן תירגם הגאון הגדול רבי יוסף קאפח, והוא ממש כפי הפאות של ימינו.

וכן משמע בפשטות בגמ' נזיר, שהפאה היתה תחליף מושלם לשיער, ומונחת על הראש כמו הפאות קאסטם של ימינו, עד שלשיטת ת"ק לבעל אין נפק"מ אם מדובר בפאה או שיער.

גם כתב הסבא קדישא שלשיטת הרמב"ם "אינו מפני שתראה בעלת שיער כפי שפירשו שאר הראשונים", ונעלם ממנו שהרמב"ם עצמו כותב "שתראה בעלת שער הרבה", ונפל פיתא בבירא.

עכ"פ, הסבא קדישא לא כתב כן אלא לתרץ קושיית הב"ש, וע"פ זה כתב שגם ניכר שאין זה שיער גופה, וממילא תתורץ עוד קושיית הב"ש מדין מראית העין, אבל אין שום קשר למה שהעמסת בדבריו שהבין כדבריך בש"ג, דבעינן "שלא יראה בשרה עם השיער" גם בשיער תלוש, שזה גם אינו כדברי הש"ג שהצריך שני תנאים כדי לאסור ולא כדבריך (וכנ"ל בתגובות הקודמות), וגם לא מובן כלל באופן טכני, שהרי השערות יורדות על פניה ולא נמצאות בחלל החיצון (אפילו יהיו תלויות על מגבעת), ונמצא ש"נראה בשר" פניה עם השיער.
 
ראשית, גם החולקים על השלט"ג כגון הבאר שבע שהביא שם נראה שאסרו רק מצד מראית העין ולא מצד פריצות דאורייתא, וכפי שהארכתי בקובץ תגובה הנ"ל (עמ' צד), גם בדברי הבאר שבע וגם בדברי עוד אחרונים, עי"ש.

הגבתי על זה לעיל, כשהקדמתי את המאוחר.
 
ראשי תחתית