דמי לידה מקופ"ח

כאייל תערוג

חבר פעיל
יש הרבה חנויות שמספקים תלושים ליולדות על ידי קומבינה שעושים מול קופ"ח, שכאילו הכסף הולך לתומכת לידה, ונפשי בשאלתי על סמך איזה היתר גונבים את דעתם של קופות החולים.

איני דיין ואיני פוסק אך יש רבים וטובים שעושים זאת ויש להם על מי שיסמוכו

מרן הגרש"י זעפראני מתנגד לעניין, ואני אומר זאת מידיעה אישית.
התנגדותו של מרן לזה נובעת הרבה גם מנקיות הדעת אבל הלכתית גם לדעתו יש מקום באופנים מסויימים להקל.
ובפרט אם עושים לפי הכללים היבשים
דוגמא בזמנו שהיה זיכוי בחנות התיר לקנות את המוצר בפועל ואח"כ להחזיר
אבל לא התיר לקחת זיכוי מיד
דהיינו מה שהם אמרו בכללים שלהם לא סותר לקומבינה
ודו"ק

יש את הפן ההלכתי (איני רב ולא אביע את דעתי האישית שהיא לא נפקמ)
אך גם יש רבנים שאומרים שזה מרגיל להנהגה לא טובה כגזל וכו

יש לברר האם קופות חולים זה גוף בבעלות המדינה?
אם כן - יש שהקלו בזה, ולא ברור על סמך מי אך ככה"נ יש שהתירו.
אם לא - מה ההו"א שמותר לגנוב מגוף פרטי?!

לגבי המדינה, שמעתי בשיעור מהגאון רבי מאיר אמסלם שליט"א דומ"ץ נווה יעקב, (הגם שהוא מתנגד מאוד למדינה ואינו מצביע בבחירות), שאסור לגנוב מהמדינה ואף לא להעלים מיסים. ואמר בשיעור פעם שכן הורה לו בפירוש מרן הגרב"צ אבא שאול זצוק"ל, על חוב מסוים (לביטוח לאומי כמדומני) שבטעות של המדינה לא דווח להם נכון ופטרו אותו - שעליו לקחת הלוואה גדולה ולשלם להם את הכסף.

יש לברר האם קופות חולים זה גוף בבעלות המדינה?
אם כן - יש שהקלו בזה, ולא ברור על סמך מי אך ככה"נ יש שהתירו.
אם לא - מה ההו"א שמותר לגנוב מגוף פרטי?!
לא, קופ"ח אינה בבעלות המדינה, זה דבר שעבר מן העולם לפני המון המון שנים.

ההו"א היא שהם בעצמם מתכוונים לזה... כלומר, יש הטוענים שהקופ"ח רוצים לחלק הטבות כדי שתהיה חבר בקופה הזו, ומה אכפת להם מה קורה עם הכסף הזה? רק מכיוון שיש פיקוח ממשלתי על הכסף שהם מחלקים הם לא נותנים סתם תלוש לאושר-עד..
אני לא מזדהה עם הדברים, הם נראים די משונים... אבל זה הטיעון.

לגבי גניבה מהמדינה אני יודע שמו"ר הגרש"י זעפראני מתיר להעלים מס, אבל לא לקחת כסף בלי היתר. כלומר, הוא מחלק בין מבריח ארי לגניבה בידיים.

מישהו טען לי שהם מקבלים את הכסף להחזרים מהמדינה בעבור זה.
אפילו אם הם מקבלים חלקית - זה לא מספיק, צריך שהם יקבלו החזר מלא. וזה יהיה מאוד מוזר שאם יש החזר מלא מהמדינה עדיין לכל קופה יש סל הטבות משלה - לא?

וזה יהיה מאוד מוזר שאם יש החזר מלא מהמדינה עדיין לכל קופה יש סל הטבות משלה - לא?
נכון מאוד,
אבל תוכ"ד ( יותר נכון תוכ"כ - תוך כדי כתיבה) משהו מנצנץ לי שכולם נותנים עד אלפיים ללידה, ועד שמונת אלפים סה"כ, לא כך?

נכון מאוד,
אבל תוכ"ד ( יותר נכון תוכ"כ - תוך כדי כתיבה) משהו מנצנץ לי שכולם נותנים עד אלפיים ללידה, ועד שמונת אלפים סה"כ, לא כך?
אם ההחזר הוא על כל הכסף צריכה להיות זהות מוחלטת בכל הפרטים, אם יש הבדל בפרטים זה הוספה של הקופות או משהו.
אבל צריך בירור יסודי.

לא, קופ"ח אינה בבעלות המדינה, זה דבר שעבר מן העולם לפני המון המון שנים.

ההו"א היא שהם בעצמם מתכוונים לזה... כלומר, יש הטוענים שהקופ"ח רוצים לחלק הטבות כדי שתהיה חבר בקופה הזו, ומה אכפת להם מה קורה עם הכסף הזה? רק מכיוון שיש פיקוח ממשלתי על הכסף שהם מחלקים הם לא נותנים סתם תלוש לאושר-עד..
אני לא מזדהה עם הדברים, הם נראים די משונים... אבל זה הטיעון.

לגבי גניבה מהמדינה אני יודע שמו"ר הגרש"י זעפראני מתיר להעלים מס, אבל לא לקחת כסף בלי היתר. כלומר, הוא מחלק בין מבריח ארי לגניבה בידיים.
אני שאלתי את הרה"ג עמרם פריד שליט"א
והוא אמר כיון שהקופת חולים לא ניתנת למסחר בברוסה וכל החבות המדינה משלמת את זה זה נחשב לממון של המדינה

שמעתי מת"ח גדול שכיון שנראה בתקופה האחרונה איך שהנבחרים לכנסת לא שולטים אלא יועמשי"ת ובג"ץ וכו' וממילא זה נגד החוק ולא מתקיים הבחירות בצורה פשוטה (ואפילו דברים שעוברים בחוק בכנסת נעצרים על ידם כגון אופק חדש לרשתות החינוך שעבר בחוק התקציב ונתקע על ידי משפטנים באוצר וכו') ולכן אין דינא דמלכותא דינא וכל אחד יכול לפעול על פי רצונו

שמעתי מת"ח גדול שכיון שנראה בתקופה האחרונה איך שהנבחרים לכנסת לא שולטים אלא יועמשי"ת ובג"ץ וכו' וממילא זה נגד החוק ולא מתקיים הבחירות בצורה פשוטה (ואפילו דברים שעוברים בחוק בכנסת נעצרים על ידם כגון אופק חדש לרשתות החינוך שעבר בחוק התקציב ונתקע על ידי משפטנים באוצר וכו') ולכן אין דינא דמלכותא דינא וכל אחד יכול לפעול על פי רצונו
מעניין לראות חוות דעתכם

סברה מענינת
לא ראינו שבבתי דינים בדיני ממונות שינו את הכללים
וחוצמזה עד היום דינא דמלכותא היה בגלל החכים?

נשמע לי מופרך, דינא דמלכותא נאמר תחת קיסרים רודנים ודיקטטורים הרבה יותר גרועים.
תתעבו את גלי בהרב-מיארה כמה שאתם רוצים, היא משגיח יש"ג מפונפן וחסר כוח מול פרנץ יוזעף או לואי ה14.

באמת, צריך לומר את האמת, בכל הדברים הללו, שמול המדינה, כי מחמת אימת המלכות, יש שלא מביעים דעתם הנקייה,
וע"כ מי שיש לו עוד פסקים ודינים בעני"ז מוזמן לשתף עמנו

דיברתי בשבת קודש עם יהודי שמתמצא בקופות חולים
הוא עובד בנושא
וטען שבירר את הדבר ויש איסור מוחלט
אך פגשתי דיין חשוב
ואמר לי שלא רוצה לענות אך לא ברור ב100% שאסור

קצת נשמע כמו תירוץ לגנוב במחילה.
זה שבגץ יש לו כוח לבטל חוקים מסוימים לא הפך את כל המדינה למדינה ללא חוק.
ואם היועמשית תפוטר וישנו את הרכב הועדה לבחירת שופטים (לא רוצה לגלוש לפוליטיקה פה) אז פתאום יורה שכן דינא דמלכותא? מוזר.

נושאים דומים:

בין הסדרים:

ראשי תחתית